Uutiset

Ovensuukyselyiden mukaan äärioikeistolainen Vox nousee Espanjan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi

Oikeistopopulistisen Vox-puolueen johtaja Santiago Abascal antoi äänensä Madridissa. Kuva: KIKO HUESCA
Oikeistopopulistisen Vox-puolueen johtaja Santiago Abascal antoi äänensä Madridissa. Kuva: KIKO HUESCA

Espanjan sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa äärioikeistolainen Vox-puolue oli ottamassa voiton ja nousemassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, selvisi vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen julkaistussa ovensuukyselyssä.

Viime huhtikuussa vaalit voittanut sosialistipuolue PSOE oli saamassa suurimman äänisaaliin, muttei saavuttanut enemmistöä. Toinen valtapuolue, oikeistolainen PP säilytti paikkansa toiseksi suurimpana. Ovensuukyselyn teki galluptoimisto GAD3.

Osallistuminen oli vaisua pääministeri Pedro Sánchezin kannustuksesta huolimatta. Kaksi tuntia ennen vaalihuoneistojen sulkeutumista äänensä oli antanut 56,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun sama tulos viime vaaleissa oli 60,7 prosenttia.

Yritys muodostaa hallitus

Vaalit olivat huhtikuisten vaalien jälkeen tänä vuonna jo toinen yritys muodostaa hallitus, jota ilman Espanja on ollut yli puoli vuotta. Parlamentin ennakoitiin muuttuvan vaaleissa entistä hajaantuneemmaksi.

Madridilainen
Esperanza de Antonio, 64, oli huolissaan Vox-puolueen kasvavasta suosiosta ja sanoi pitävänsä Voxia vaarana demokratialle.

– Sanon tämän, koska olen opettanut fasismista 30 vuoden ajan, eläkkeelle jäänyt PSOE:ta äänestävä historian opettaja sanoi Reutersille.

Vanhemmat espanjalaiset muistavat kokemuksesta, millaisat elämä oli Francisco Francon diktaattorivallan alla.

Vox on kampanjoinut maahanmuuttoa vastustavalla ja Espanjan yhtenäisyyttä vaativilla teemoilla. Poliittiseen kriisiin kyllästyneitä espanjalaisia viesti puhuttelee.

– Me tarvitsemme muutosta, sanoi Voxia äänestänyt luokanopettaja Carmen Queral, 44.

Vox nousi parlamenttiin huhtikuun vaaleissa. Vaalit olivat Espanjassa neljän vuoden sisällä neljännet.

Uusimmat

Fingerpori

comic