Uutiset

Pääkaupunkiseudulla jätettiin jo neljäs valtuustoaloite pienydinvoiman mahdollisuuksien tutkimiseksi

Pääkaupunkiseudulla on tehty jo neljäs valtuustoaloite pienydinvoiman puolesta.

Nurmijärvellä perussuomalaiset tekivät keskiviikkona aloitteen, jota kannatti perussuomalaisten valtuustoryhmän lisäksi 15 muuta kunnanvaltuutettua.

Lännen Media kertoi torstaina, että viime viikkoina pienydinvoiman mahdollisuuksien tutkimiseksi on tehty jo kolme valtuustoaloitetta. Helsingin, Espoon ja Kirkkonummen aloitteiden takana on viitisenkymmentä kunnanvaltuutettua eri puolueista.

Ydinvoimalla tuotetaan yleensä sähköä, mutta nyt pääkaupunkiseudulla ajatuksena on selvittää eritoten pienydinvoiman mahdollisuuksia lämmöntuotannossa.

Varsinkin Helsingin lämmitys nojaa yhä voimakkaasti saastuttavaan kivihiileen. Ydinvoima on ilmastopäästöjen suhteen yksi puhtaimmista energiantuotantomuodoista.

Pienydinvoiman keskeisin kysymys on turvallisuus. Kansainvälisellä tutkimuksella yritetään parhaillaan selvittää, olisivatko pienvoimalat yhtä turvallisia tai turvallisempia käyttää kuin isommat. Kaukolämpöä tuottavat pienydinvoimalat pitäisi sijoittaa verrattain lähelle suuria asutuskeskuksia.

-Pienissä reaktoreissa on vähemmän lämpötehoa kuin suurissa. Sen takia ne voidaan periaatteessa hallita helpommin, mitä tahansa niissä tapahtuukin. On yleisen hyväksyttävyyden kannalta iso kysymys, miten tämä saadaan todistettua uskottavasti päättäjille ja kansalaisille, VTT:n projektipäällikkö Ville Tulkki arvioi Lännen Median aiemmassa uutisessa.

Teholtaan muutaman sadan megawatin pienydinvoimaloita kehitetään useissa maissa.

Venäjä viimeistelee maailman ensimmäistä kelluvaa ydinvoimalaa Akademik Lomonosovia Pietarissa. Se hinataan ensi vuonna Itä-Siperiaan tuottamaan sähköä ja lämpöä. Ensimmäinen maalle rakennettu kaupallinen pienydinvoimala valmistunee Kiinaan ensi vuonna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic