Uutiset

Pääministeri ampui maakuntaveron lennosta alas

Rauma, Lännen Media

Suomeen ei tule maakuntaveroa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ampui puheet maakuntaverosta lennosta alas kuluvan vaalikauden osalta.

Sipilä vahvisti keskustan ministeriryhmän kesäkokouksessa Lännen Medialle, että perustettavat maakunnat aloittavat toimintansa vuoden 2019 alussa valtion rahoittamina.

Valtiorahoitteisesta sote-mallista on yhdessä sovittu keväällä. Uusi maakuntamalli aloittaa valtiorahoitteisena 1.1.2019, niin kuin on yhdessä sovittu, Sipilä paalutti Raumalla.

Uudeksi sosiaali- ja terveysministeriksi nouseva perussuomalaisten Pirkko Mattila väläytti maakunnille annettavaa verotusoikeutta puolueensa tiedotustilaisuudessa tiistaina.

– Minun mielestäni aito verotusoikeus on asia, joka pitää tutkia, Mattila viittasi maakuntaverotukseen tiistaina. (LM 17.8.)

Keskustelu maakuntaverosta leimahti jo aiemmin kuluvalla viikolla, kun keskustalainen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen pohti veron mahdollisuutta maanantaina toimittajalounaalla Helsingissä.

– Olen edelleenkin sitä mieltä, että ei pidä ajatella, että se olisi pois pöydältä, Vehviläinen sanoi. (LM 15.8.)

Pääministeri Sipilä totesi Raumalla, että asia on hänen hallituksensa osalta käsitelty. Jos Sipilän hallitus jatkaa kevään 2019 eduskuntavaaleihin saakka, maakuntaverotukseen siirtymistä ei valmistella Suomessa ainakaan tällä vuosikymmenellä.

– Varmaan ministerit ovat miettineet pidemmän ajan kehitystä, Sipilä arvioi.

Pääministerin linjauksen jälkeen vaikuttaa selvältä, että nykyisten ministereiden näkemyksillä maakuntaverotuksesta ei ole kovin suurta painoarvoa eikä siten myöskään uutisarvoa.

Mahdollisen maakuntaveron säätäminen on siirretty seuraavan hallituksen asiaksi.

Nykyisistä hallituspuolueista kokoomus vastustaa maakunnille annettavaa verotusoikeutta, koska puolue ei halua kasvattaa väliportaan hallinnoksi kokemiensa maakuntien itsenäistä vaikutusvaltaa. Kokoomus haluaa säilyttää maakuntien rahoitusohjauksen valtiolla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti