Uutiset

Pääministeri Boris Johnson puhui ensimmäistä kertaa parlamentille – "sopimuksen ehtoja on mahdoton hyväksyä"

Johnson sanoi, että Britannia on valmis neuvottelemaan EU:n kanssa sopimuksen ehdoista heti, kun unioni on valmis.
Pääministeri Boris Johnson (oik.) vastasi puheensa jälkeen kansanedustajien kysymyksiin. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT
Pääministeri Boris Johnson (oik.) vastasi puheensa jälkeen kansanedustajien kysymyksiin. Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT

Brexit tekee Britanniasta maailman parhaan paikan maailmassa, sanoo Britannian tuore pääministeri Boris Johnson ensimmäisessä puheessaan parlamentille.

Johnson puhui parlamentin alahuoneelle torstaina iltapäivällä. Hän toisti puheessaan aiemman kantansa, että hän ja uusi hallitus ovat sitoutuneet siihen, että Britannia lähtee Euroopan unionista lokakuun loppuun mennessä sopimuksella tai ilman.

Johnson sanoi, että haluaisi Britannian irti unionista mieluummin sopimuksella kuin ilman sopimusta ja aikoo tehdä kaikkensa sen eteen. Hän kuitenkin lisäsi, että edellisen pääministerin Theresa Mayn johdolla neuvotellun sopimuksen ehtoja on mahdoton hyväksyä.

Johnson sanoi, että Britannia on valmis neuvottelemaan EU:n kanssa heti, kun unioni on valmis. Hän sanoo toivovansa, että EU muuttaa kantansa siihen, että sopimusta ei enää avata. Jos näin ei käy, Britannia lähtee ilman sopimusta.

Hänen mukaansa Britannia on paremmin valmistautunut lähtemään ilman sopimusta kuin moni uskoo. Lähtö vaatii kuitenkin vielä valmisteluja.

Britannia ei nimitä uutta EU-komissaaria

Johnson sanoi puheessaan myös, että sopimukseen pääsemiseksi Pohjois-Irlannin backstopista on luovuttava.

Backstop on eräänlainen perälauta, jolla varmistetaan se, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla ei tarvita rajamuodollisuuksia sen jälkeenkään, kun brexit on toteutunut.

EU:n mielestä backstop merkitsee sitä, että Pohjois-Irlanti jää EU:n sisämarkkinoille ja tulliliittoon soveltuvin osin, jos asiaa ei ratkaista muuten. Britannia on suostunut tähän.

Johnsonin mukaan muut rajaa koskevat ratkaisut ovat mahdollisia. Rajatarkastuksia ei Johnsonin mukaan kuitenkaan missään tapauksessa tule.

Johnson sanoi, että Britannia ei aio myöskään nimetä uutta EU-komissaaria joulukuussa alkavalle uudelle toimikaudelle.

Sen sijaan maa alkaa hänen mukaansa toteuttaa välittömästi uutta kauppapolitiikkaa ja tehdä kauppasopimuksia välittömästi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti