Uutiset

Pääministeri brittihallituksen brexit-päätöksestä: "Hyvä, että kattilassa oli tarpeeksi painetta"

Sipilän mielestä näyttää siltä, että edellytykset ylimääräiselle EU-huippukokoukselle ovat olemassa reilun viikon päästä. Hän ottaa esiin lentoliikenteen sujuvuuden, joka on tärkeää Suomelle.
Pääministeri Sipilä nostaa esiin lentoliikenteen Suomelle tärkeistä erityiskysymyksistä. Sen sujuvuus halutaan varmistaa tulevan suhteen neuvotteluissa.

– Oli hyvä, että kattilassa oli tarpeeksi painetta.

Näin kommentoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Britannian hallituksen keskiviikkoiltaista päätöstä hyväksyä brexit-sopimus.

– Ratkaisu erosopimuksesta syntyi. Edessä on vielä paljon tekemistä, mutta nyt näyttää siltä, että edellytykset ylimääräiselle kokoukselle ovat olemassa reilun viikon päästä.

EU-maiden johtajien on käsiteltävä sopimusta EU-huippukokouksessa. Tämä kokous voisi olla jo reilun viikon päästä, eli sunnuntaina 25.11.

– Tuolloin kokoonnumme joko hylkäämään tai hyväksymään sopimuksen. Todennäköisesti se hyväksytään, sillä olemmehan pysyneet niissä samoissa linjauksissa, joista on sovittu yhdessä, Sipilä kertoo Lännen Medialle.

Marssijärjestys on nyt sellainen, että sopimus lähtee viimeistelyyn. Tämän jälkeen sitä käsittelevät sekä EU:n että Britannian parlamentit.

Jos sopu läpäisee seulat, alkavat neuvottelut niin sanotun uuden suhteen luomisesta EU:n ja Britannian välille.

– Näihin uuden suhteen yksityiskohtiin alamme valmistautua myös Suomessa. Meillä on tukku kansallisesti tärkeitä erityiskysymyksiä. On tärkeää, että EU:n ja Britannian välille syntyy hyvä vapaakauppasopimus ja että britit ovat mukana turvallisuusyhteistyössä.

Lentoliikenteen sujuvuus pitää varmistaa neuvotteluissa

Sipilä ottaa esille meille tärkeistä erityiskysymyksistä lentoliikenteen.

– Sen sujuvuus halutaan varmistaa tulevan suhteen neuvotteluissa. Suomi on tärkeä etappi Britannialle. Sieltä lennetään paljon Suomeen ja täältä Aasiaan sekä päinvastoin. Meidän on varmistettava, ettei kauttakulkuliikenne jää jalkoihin.

Sipilä ei arvioi, miten sopimuksen käy Britannian parlamentissa.

– Puhumme joka tapauksessa aika niukasta enemmistöstä. Tietenkin täytyy uskoa siihen, että pääministeri Theresa May on varmistanut läpimenon. Jos sopimusta ei hyväksytä, jouduttaisiin aika hankalaan tilanteeseen. Jos sopu kaatuisi parlamentissa, niin edessä olisi briteille kova brexit, eikä se olisi varmastikaan etu kenellekään.

Vaikutus näkyisi talouselämässä nopeasti.

– Useat yritykset alkaisivat miettiä paikallaolonsa mahdollisuuksia, pääministeri tuumii.

Uusimmat

Fingerpori

comic