Uutiset

Pääministeri Johnsonin kielenkäyttö kuohuttaa Britanniassa – veti murhatun kansanedustajan mukaan brexit-keskusteluun

Kritiikkiä sai etenkin pääministeri Boris Johnson kommenteistaan liittyen vuonna 2016 murhattuun työväenpuolueen kansanedustajaan Jo Coxiin. Kuva: EPA

Kielenkäyttö Britannian parlamentin keskiviikkoisessa istunnossa puhutti poliitikkoja ja kansalaisia Britanniassa. Tunteet kuohuivat parlamentin alahuoneessa, kun oppositio hyökkäsi hallitusta vastaan ja hallitus puolustautui sähäkästi.

Kritiikkiä sai etenkin pääministeri Boris Johnson kommenteistaan liittyen vuonna 2016 murhattuun työväenpuolueen kansanedustajaan Jo Coxiin.

Äärioikeistolainen mies murhasi Coxin kesäkuussa 2016 viikkoa ennen brexit-kansanäänestystä. Coxiin viittasi keskiviikkona työväenpuolueen Paula Sherriff, joka kritisoi tunteikkaassa puheenvuorossaan parlamenttikeskustelun sävyä ja sanoi poliitikkojen jyrkän kielenkäytön johtaneen siihen, että moni kansanedustaja saa jatkuvasti tappouhkauksia. Esimerkiksi hän nosti sen, että Johnson kutsuu parlamentin hyväksymää kovan brexitin torjumiseen tarkoitettua lakia ”antautumislaiksi.”

Sherriff sanoi, että kielenkäytön esimerkin tulisi lähteä pääministeristä ja että tämän pitäisi hävetä omaa käytöstään.

–  Täytyy sanoa, että en ole koko elämässäni kuullut tuollaista humpuukia, vastasi Johnson Guardianin mukaan.

Johnson otti itsekin Coxin esiin ja sanoi, että paras tapa kunnioittaa tämän muistoa on brexitin toteuttaminen. Tämä sai monet oppositiossa pöyristymään. Cox kampanjoi Britannian EU:ssa pysymisen puolesta.

Coxin leski harmistui

Coxin vetämistä mukaan keskusteluun kritisoi myös tämän leski Brendan Cox.

–  Tuntuu vähän sairaalta, että Jon nimeä käytetään tällä tavalla. Paras tapa kunnioittaa Jota on se, että me kaikki (näkemyksistämme riippumatta) puolustamme sitä mihin me uskomme intohimoisesti ja päättäväisesti, mutta demonisomatta toista osapuolta ja pitäen aina kiinni siitä mikä meille on yhteistä, Cox tviittasi.

Britannian parlamentti palasi keskiviikkona istuntotauolta sen jälkeen, kun maan korkein oikeus oli todennut Johnsonin hallituksen määräämän istuntotauon lainvastaiseksi. Johnson oli määrännyt parlamentin poikkeuksellisen pitkälle viiden viikon istuntotauolle, jolta se olisi palannut vasta lokakuun puolivälissä.

Kriitikoiden mukaan motiivi istuntotauon määräämiselle oli estää parlamenttia laittamasta kapuloita hallituksen brexit-suunnitelmien rattaisiin. Johnson on kiistänyt tämän.

Johnson esiintyi keskiviikkona parlamentissa uhmakkaasti ja syytti oppositiota Britannian jumittamisesta EU:n kiertoradalle. Hänen mielestään parlamentti ei luota kansan tahtoon.

Pahansisuiseksi äitynyt parlamentin istunto harmitti monia kansanedustajia.

– En ole varma että voimme katsoa kansaa silmiin ja sanoa, että tämä oli hyvä työpäivä. Tämä on vähemmistöhallitus, tarvitsemme parikymmentä ystävää brexit-sopimuksen tukemiseen. Tässä päivässä ei ollut mitään ystävällistä. Opitaan tästä, tviittasi konservatiivien kansanedustaja Tobias Ellwood.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic