Uutiset

Pääministeri Juha Sipilän uudenvuodentervehdys: Vihan lietsonta ei saa johtaa oikeuden ottamiseen omiin käsiin

Sipilä totesi myös, että jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava maamme lakeja ja kunnioitettava ihmisen koskemattomuutta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi uudenvuodentervehdyksessään, että Suomen vahvuuksiin kuuluu kyky tehdä yhteistyötä yli ideologisten rajojen ja perinnettä kannattaa hänen mukaansa vaalia jatkossakin. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi uudenvuodentervehdyksessään suomalaisiin, ettei Oulussa epäiltyä alaikäisen seksuaalista hyväksikäyttötapausta käytetä vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan.

Hän myös totesi, että jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava maamme lakeja ja kunnioitettava jokaisen ihmisen koskemattomuutta.

– Rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Vakavat rikokset vaikuttavat lisäksi kielteisesti pysyvän oleskeluluvan saamiseen.

Sipilä kertoi, että puoluejohtajien aiemmassa yhteisessä kannanotossa luvattiin pitää huolta suomalaisesta oikeusvaltiosta, joka perustuu lakien kunnioitukseen ja riippumattomaan oikeuslaitokseen. Hän totesi, että oikeusvaltion periaatteet ovat tarpeen palauttaa mieliin viime viikkojen uutisten johdosta.

– Korostimme, että Suomessa kukaan ei saa ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

Sipilä lisäsi, että on syytä korostaa, että epäiltyihin rikoksiin ovat tässäkin tapauksessa syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät.

Ilmastopolitiikkaan yhteiset tavoitteet

Pääministeri totesi tervehdyksessään olevansa tyytyväinen eduskunnan yhteistyöhön.

– Saimme joulun alla rohkaisevan esimerkin yhteistyöstä, kun kaikki eduskuntapuolueet yhtä lukuun ottamatta sopivat yhteisistä tavoitteista ilmastopolitiikassa.

Hänen mukaansa se antaa vahvan selkänojan toimia EU:n puheenjohtajamaana ensi vuoden loppupuoliskolla.

Sipilä palasi tervehdyspuheessaan myös vuoden 1918 sisällissodan muistovuoden tapahtumiin. Vuosi alkoi eduskuntapuolueiden yhteisellä julistuksella, jossa sitouduttiin demokratian ja oikeusvaltion periaatteisiin ja torjuttiin väkivallan käyttö politiikassa.

– Yhteinen toiveemme oli, että sisällissodan muistovuotta vietettäisiin sovinnon hengessä.

Sipilän mukaan muistovuosi on yhdistänyt kansakuntaa. Sadan vuoden jälkeen on vihdoin ollut mahdollista surra yhdessä ilman koston ja katkeruuden henkeä.

Kolmas perättäinen kasvun vuosi

Sipilä kertasi myös Suomen talouden tilaa. Päättyvä vuosi on ollut kolmas peräkkäinen kasvun vuosi.

– Seuraavalla vaalikaudella työssäkäyvien määrä on nostettava 75 prosenttiin. Se vaatii määrätietoisen uudistuspolitiikan jatkamista. Esimerkiksi osatyökykyisten pääsyä töihin on helpotettava.

Kansainvälisen talouden imu on vauhdittanut kasvua. Sipilän mukaan kasvun aikaansaaminen on vaatinut määrätietoista otetta ja yhteistyötä kotimaan taloudenhoidossa.

– Vuoden 2016 kilpailukykysopimus oli ratkaiseva. Työmarkkinajärjestöt kantoivat siinä vastuuta kilpailukykymme palauttamiseksi. Nyt voimme nauttia sopimuksen hedelmistä eli uusista työpaikoista.

Historian opetuksia ei saisi unohtaa

Sipilä muistutti myös, ettei ideologioiden aika ei ole ohi, kuten taannoin vielä ennustettiin.

– Päinvastoin, demokratia edellyttää vahvoja aatteellisia kansanliikkeitä, jotka järjestäytyvät puolueiksi.

Hänen mukaansa Suomen vahvuuksiin kuuluu kyky tehdä yhteistyötä yli ideologisten rajojen ja perinnettä kannattaa hänen mukaansa vaalia jatkossakin.

Sipilä sanoi, että puolueiden on kyettävä säilyttämään elävä kosketus kansalaisten tuntoihin ja toiveisiin, sillä jos tämä yhteys pääsee katkeamaan, puolueiden paikan ottavat jotkut muut voimat.

– Pahimmillaan voimme joutua kohtaamaan kumpujen yöstä nousevia ääriliikkeitä, jotka halveksivat avoimesti demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien periaatteita. Historian opetukset tällaisten voimien tuhoisasta vaikutuksesta eivät saa unohtua.

Uudenvuodentervehdyksensä lopuksi Sipilä kommentoi tulevaa vaalikevättä.

– Toivon rehtiä vaalitaistelua, jossa keskitytään ratkaisujen etsimiseen pelkojen lietsomisen ja keskinäisen syyttelyn sijaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic