Uutiset

Pääministeri Marin arvioi budjetin valmistuvan puoliltapäivin, neuvottelujen tulos esiteltäisiin iltapäivällä

Pääministeri Sanna Marin kertoi keskiviikkoaamuna, että EU:n elvytysrahojen käytöllä tavoitellaan muun muassa hiilineutraaleita ratkaisuja. Ministerit kokoontuivat Säätytalolle kello yhdeksäksi.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suuret linjat on sovittu, keskiviikkona neuvotellaan yksityiskohdista. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suuret linjat on sovittu, keskiviikkona neuvotellaan yksityiskohdista. Kuva: Arttu Laitala

Budjettineuvottelut jatkuvat aamulla kello 9 Säätytalossa keskiviikkona kaikkien hallituksen ministereiden kesken. Neuvottelutulosta odotetaan esiteltäväksi iltapäivällä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan muun muassa kuntien talous, energiaverotus, järjestöjen rahoitus ja työllisyystoimet on ratkaistu. Marin kertoi keskiviikkoaamuna medialle, että neuvotteluissa päätetään muun muassa EU:n elvytysrahojen kohdentamisesta Suomeen. Tarkoitus on investoida muun muassa hiilineutraaleihin ratkaisuihin.

Marinin kanssa Säätytalolle saapunut keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi, että hallitus on sitoutunut 30 000 uuden työpaikan työmarkkinapäätöksiin.

– Se yksi ei riitä, mutta tästä työ jatkuu.

Saarikko muistutti, että Suomi on yhä keskellä koronakriisiä. Nyt huolehditaan siitä, että suomalaisten terveysturvallisuus säilyy ja talous pysyy auki.

Molemmat puheenjohtajat pitivät turpeen veroratkaisua kompromissina. Marinin edistää hallitusohjelman tavoitetta puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030. Saarikon mukaan ratkaisu välttää teollisuuden edellytyksien heikentämistä mutta samalla edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.

– Se on sopu. Hallitusohjelmassa on sitouduttu 100 miljoonan euron lämmityspolttoaineen nostoon. Kaikki polttoaineet nousevat samassa suhteessa. Esimerkiksi kivihiilen vero on edelleen viisinkertainen turpeeseen verrattuna, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi tiistaina, että energiaratkaisussa hallituspuolueet tulivat vastaan toisiaan. Ohisalon mukaan EU:n elpymisväline tuo tärkeitä elementtejä kokonaisuuteen.

Lisävelkaa 10,7 miljardia euroa

Tiistaina hallituspuolueiden viisikolla vahvistettuna valtiovarainministeri Matti Vanhasella (kesk.) oli työntäyteinen ja ratkaisuhakuinen päivä.

Keskiviikkoaamuna Vanhanen sanoi, että nyt on vielä elvyttävän finanssipolitiikan aika, eikä ristiriitaista viestiä kiristyksistä haluta ulospäin antaa. Budjetin alijäämä kasvoi noin 7 miljardista eurosta 10,7 miljardiin euroon.

– Koronaviruksen testauksen 1,4 miljardia euroa on hyvä esimerkki. Sillä luodaan varmuutta kunnille ja sairaanhoitopiireille, Vanhanen kertoi ensi vuoden määrärahasta.

Keskiviikkona Säätytalolla kokoontuu koko hallitus hiomaan ratkaisujen yksityiskohtia.

Hallitus on ratkonut ongelmia lisäämällä velanottoa. Ensi vuoden budjetin alijäämä eli lisävelkaantuminen on 10,7 miljardia euroa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan ensi vuoden budjetin alijäämä on 10,7 miljardia euroa. Alijäämää nostavat kaikki koronatoimet, Veikkaus-tuottojen paikkaaminen ja kuntien tukeminen. Kuva: Arttu Laitala
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan ensi vuoden budjetin alijäämä on 10,7 miljardia euroa. Alijäämää nostavat kaikki koronatoimet, Veikkaus-tuottojen paikkaaminen ja kuntien tukeminen. Kuva: Arttu Laitala

Veikkauksen aukko täytetään

Lännen Medialle vahvistettujen tietojen hallitus on päässyt sopuun Veikkauksen tuottojen aleneman korvaamisesta käytännössä täysimääräisesti edunsaajille ensi vuonna. Rahapelien tuoton on arvioitu putoavan ensi vuonna noin 300 miljoonaa euroa. Tuoton putoamisen syynä on rahapelikoneiden vähentäminen kaupoista pelihaittojen torjumiseksi sekä pelikoneiden sulkeminen koronaviruksen takia.

Tuotot ovat olleet vuosittain yli miljardi euroa ja ne on jaettu sadoille yleishyödyllisille toimijoille. Avustusten jaosta päättävät maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Eniten eli yli 500 miljoonaa euroa on jakanut opetus- ja kulttuuriministeriö.

Avustusten saajille rahapelien tuotoista saatavat avustukset ovat elintärkeitä. Avustusten saajiin kuuluu sellaisia tunnettuja yleishyödyllisiä toimijoita kuin Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset, Luonto-liitto, Suomen Partiolaiset, Ensi- ja turvakotien liitto, Suomen Punainen Risti, Suomen Mielenterveysseura, lukuisat jää- ja palloiluhallit, urheilukentät ja lähiliikuntapaikat sekä monet kulttuurin ja taiteen järjestöt.

Keskustan uusi puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeriksi palannut Annika Saarikko lupasi jo elokuussa nimityksensä yhteydessä, että rahapelituottojen lovi tilkitään tavalla tai toisella.

Tuottojen korvaaminen täysimääräisesti kasvattaa budjetin alijäämää. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen varoitti jo maanantaina, että budjetin pohjaesityksen seitsemän miljardin euron alijäämä kasvaa merkittävästi.

Turpeen verokohtelu hiertää

Energiaverouudistuksesta valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on pohjalla lämmityspolttoaineiden veronkorotus 100 miljoonalla eurolla, mutta kiistaa on ollut korotuksen kohdentamisesta eri polttoaineisiin.

Etenkin turpeen verokohtelu on hiertänyt keskustan ja vihreiden välejä. Vihreiden mukaan veron pääkorotuskohteina pitäisi olla turve ja polttoöljy.

Helsingin Sanomien mukaan esillä on ollut ehdotus, että turpeen verotus nousisi aluksi kolmesta eurosta megawattitunnilta kuuteen euroon. Hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö pitäisi vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Turpeen käyttöön energialähteenä vaikuttaa verotuksen lisäksi päästöoikeuksien hinta, joka on nousussa. Helsingin Sanomien mukaan hallituksessa kaavaillaan ratkaisuksi niin sanottua lattiahintamekanismia. Siinä turpeen verotus nousisi, jos päästöoikeuksien hinta ei nousisi riittävästi turpeen käytön vähentämiseksi. Malli vaatisi kuitenkin paljon jatkotyöstämistä.

Lattiahintamekanismia kävi neuvottelijoille selvittämässä ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Vihreät ovat suhtautuneet siihen hieman epäillen.

Hallitus sopi jo aiemmin, että teollisuuden sähkövero lasketaan minimiin. Se aiotaan HS:n mukaan tehdä toteuttaa heti ensi vuoden alusta mutta teollisuuden energiaveron hyvitysjärjestelmän poistumiselle on tiettävästi tulossa lisäaika. Valtiovarainministeriön työryhmä esitti tiistaina molempien toteuttamista asteittain useamman vuoden aikana.

Hallituksessa on käsitelty myös päästökauppakompensaatiota, jolla osalle teollisuutta korvataan päästökaupan aiheuttama lisäkustannus sähkön hinnassa. Vihreät ovat vaatineet kompensaatiosta luopumista sen jälkeen, kun nykyinen päästökauppakausi loppuu ensi vuoden jälkeen.

Etenkin keskusta on ollut vastaan. Ratkaisua on haettu EU:n elvytyspaketista saatavissa olevista varoista, joista 30 prosenttia pitää käyttää ilmastotoimiin.

Työllisyydessä edetty

Työllisyysasioissa keinot alkavat olla näkyvissä 30 000 lisätyöllisen saavuttamiseksi.

Eläkeputkeen tehtävät muutokset aiotaan siirtää vielä työmarkkinajärjestöjen neuvoteltavaksi tietyillä reunaehdoilla. Jos sieltä ei ratkaisua löydy, hallitus tekee päätökset itsenäisesti.

Työttömille on tulossa aktiivisen työnhaun malli, jossa heidät velvoitetaan hakemaan tietty määrä työpaikkoja kuukaudessa. Malli muistuttaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen suunnittelemaa aktiivimalli kakkosta. Ratkaisu on vaikea vasemmistoliitolle, joka Sipilän hallituksen aikana vaati sen hautaamista.

Työllisyyspakettiin kuuluu, että työttömien palveluja TE-toimistoissa lisätään ja karensseja aiotaan lieventää.

Uusimmat

Fingerpori

comic