Uutiset

Pääministeri Marin: Hallitus

Pääministeri torui eduskunnan kyselytunnilla Kelaa.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallituksen linjaukset eivät jalkaudu kentälle kuten pitäisi, koska sosiaali- ja terveydenhuollon kenttä on pirstaleinen. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallituksen linjaukset eivät jalkaudu kentälle kuten pitäisi, koska sosiaali- ja terveydenhuollon kenttä on pirstaleinen. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan yhtenä vaikeutena koronatoimissa on se, että hallituksen tekemiä linjauksia ei ole kaikkialla Suomessa noudatettu.

Esimerkiksi Kela on pääministerin mukaan jälleen ilmoittanut, että sen toimipisteitä pääkaupunkiseudulla suljettaisiin henkilökuntapulan takia, vaikka hallituksen linjana on ollut, ettei niitä suljeta.

– Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan. Tämä on erittäin haastavaa, Marin tuskaili eduskunnan kyselytunnilla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) piti ongelmana myös sitä, että kaikissa sairaanhoitopiireissä ei hyödynnetä päivittäistä maksimikapasiteettia koronaviruksen testaamisessa.

Sari Tanus (kd.) ihmetteli, että Suomessa testataan edelleen käytännössä vain sairaalaan menokunnossa olevat potilaat ja osa terveydenhuollon ammattilaisista. Hän huomautti, että ilman testausta ei saada todellista tilannekuvaa eikä voida tehdä faktapohjaisesti oikeita linjauksia eikä päättää niiden kestosta.

Kiurun mukaan minimi on se, että nykyisellä kapasiteetilla testataan Tanuksen mainitsemien lisäksi kaikki ne ulkomailta tulleet ja sote-henkilökuntaan kuuluvat, joilla on aihetta epäillä pientäkin sairastumista.

Ristiriitaisia ohjeita

Sari Sarkomaan (kok.) mukaan terveydenhuoltohenkilökuntaa on kehotettu säästämään suojaimia ja toimimaan vastoin ohjeita. Lisäksi kotihoidoille on annettu ristiriitaisia ohjeita.

– Kotihoitoon on annettu jopa ohje käyttää huivia suojaimena. Miten on mahdollista, että hallitus sanoo suojaintilanteen olevan hyvä?

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan suojavarusteita hankitaan jatkuvasti lisää. Edellisen pandemian ajalta jäänyt vanhentunut materiaali on tarkastettu ja testattu.

Kiuru sanoi, että kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa olevat ansaitsevat sen, että heitä suojellaan.

– Nyt on kysymys siitä, riittävätkö tehohoitopaikat, jos suojaus pettää tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidossa. Kentällä on järjestettävä niin, että suojaimia riittää myös kotihoitoon, Kiuru korosti.

Laveaa tulkintaa tarvitaan

Kyselytunnin toinen keskeinen puheenaihe oli yritysten tukeminen, jossa opposition edustajat toivat esiin liian byrokraattisia käytäntöjä. Sakari Puisto (ps.) ihmetteli, että tuen ehdoksi on laitettu yrityksen kehittäminen, vaikka ensisijaista olisi pitää yritys hengissä kriisin yli.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan ohjeistus on tulkita kehittämistä laveasti, mutta tilanne on tullut nopeasti tukien myöntäjille, jotka tekevät hänen mukaan hyvää työtä kovan paineen alla.

Oppositiota huolestutti myös maatalouden kausityövoimapula. Jussi Halla-aho (ps.) kertoi perussuomalaisten esittävän väliaikaiseksi ratkaisuksi, että epidemian nojalla irtisanotun tai lomautetun henkilön oikeus työttömyysturvaan säilyisi tilanteessa, jossa hän ottaa vastaan huoltovarmuuden kannalta oleellista kausityötä.

Pääministeri Marin sanoi suhtautuvansa Halla-ahon ehdotukseen avoimesti.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan tilanne maataloudessa on akuutti. Hallitus on antanut esityksen, jolla mahdollistetaan jo maahan päässeiden kausityötä tekevien maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden mahdollisuus siirtyä työnantajalta toiselle ilman uuden oleskeluluvan hakemista.

Rajoitustoimien jatkolle puolto

Perustuslakivaliokunta kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan puoltavansa koronaviruksen takia annettujen rajoitusasetusten jatkamista pienin huomautuksin.

– Epidemian huippu on odotettavissa toukokuun puolivälissä, siksi kannatimme rajoitusten jatkamista, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi.

Valiokunta puolsi myös asetusta, joka pakottaa ravintolat sulkemaan koko maassa lauantaina. Tuotteiden ulosmyynti on kuitenkin sallittua.

Uusimmat

Fingerpori

comic