Uutiset Tampere

Pääministeri Marin: Jatkossakin oltava valmius nopeisiin talouspäätöksiin, jos korona sitä vaatii

Koronakriisi ei Marinin mukaan saa synnyttää kokemusta seurausten epäoikeudenmukaisesta kohdentumisesta.
Pääministeri Sanna Marin käsitteli puoluekokouksen avauspuheessa koronakriisin hoitoa. Kuva: Arttu Laitala
Pääministeri Sanna Marin käsitteli puoluekokouksen avauspuheessa koronakriisin hoitoa. Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina sdp:n puoluekokouksessa, että suhdanteisiin ja koronatilanteeseen aktiivista politiikkaa on jatkettava.

– Ensi vuosi on yhä elvyttävän talouspolitiikan aikaa. Meillä on oltava valmius myös nopeisiin taloudellisiin reaktioihin ihmisten ja yritysten tukemiseksi, jos tilanne edellyttää.

– Samalla on syytä korostaa sosiaalisen kriisin torjunnan merkitystä. Mitä paremmin siinä onnistutaan, sitä pienemmiksi yhteiskunnan kustannukset jäävät. Myös talouden vakaan kehityksen kannalta on ensiarvoisen tärkeätä, ettei sosiaalinen eheys kriisin johdosta entisestään rapaudu.

Koronakriisi ei Marinin mukaan saa synnyttää kokemusta seurausten epäoikeudenmukaisesta kohdentumisesta.

– Tämän ajatuksen on oltava talouspolitiikan ydin. Ihmisten toimeentulosta ja työllisyydestä huolehtimisen lisäksi se edellyttää koronan myötä syntyneen hoito- ja hoivavelan määrätietoista purkamista.

Yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa toiminut

Koronan aiheuttama taloudellinen isku on ollut Marinin mukaan kova. Alustavien arvioiden mukaan Suomi on kuitenkin selvinnyt moniin Euroopan maihin verrattuna pienemmin vaurion.

Yhtenä syynä tähän Marin piti talouspolitiikan nopeaa ja määrätietoista reagointia.

– Toimien valmistelussa yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa osoittautui toimivaksi. Joustavilla välineillä irtisanomisilta on suurelta osin vältytty.

Pitkällä aikavälillä tehokkainta työllisyyspolitiikkaa on Marinin mukaan panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen.

– Oppivelvollisuuden laajennus on hallitusohjelmassa linjattu toteutettavaksi ensi vuonna. Se on tärkein ensi vuoden budjetin uudistuksista.

– Budjettiriihessä tulee päätettäväksi myös energiaverouudistuksen ensimmäinen vaihe, jonka tavoitteena on vauhdittaa siirtymää pois fossiilisista polttoaineista, Marin sanoi.

Jatkossa jäsenäänestys puheenjohtajasta

Puoluekokous hyväksyi muutoksia sdp:n sääntöihin. Merkittävin asia koskee neuvoa-antavaa jäsenäänestystä. Se tulee jatkossa pakolliseksi, jos puolueen puheenjohtajaksi on määräaikaan mennessä ilmoittautunut useampi kuin yksi ehdokas. Asia oli ensimmäisen kerran esillä jo 12 vuotta sitten demarinuorten lanseeraamana.

Toinen tärkeä muutos mahdollistaa puolueen henkilöjäsenyyden piirijärjestössä. Se on tarkoitettu esimerkiksi kannatusjäsenille ja niille, jotka eivät halua osallistua kunnallispolitiikkaan. Nykyisin jäseneksi haluavan on pitänyt liittyä puolueosastoon.

Juttua täydennetty puolueen sääntömuutoksesta 22.8. kello 15.08.

Uusimmat

Fingerpori

comic