Uutiset

Pääministeri Marin: "Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen"

Iltapäivälehdet: Presidentti Niinistö myöntää esittäneensä kriisiryhmän perustamista. Niinistön mukaan ryhmällä ei olisi päätäntävaltaa. Marin on pitänyt ehdotusta valtiosäännön vastaisena.
Presidentti Sauli Niinistö kertoo tänään molemille iltapäivälehdille esittäneensä ja pohtineensa erillisen kriisiryhmän perustamista koronavirusepidemian vuoksi. Kuva: Silja Viitala
Presidentti Sauli Niinistö kertoo tänään molemille iltapäivälehdille esittäneensä ja pohtineensa erillisen kriisiryhmän perustamista koronavirusepidemian vuoksi. Kuva: Silja Viitala

Presidentti Sauli Niinistö kertoo esittäneensä erityisen kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista koronakriisin vuoksi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan presidentti on lähettänyt kuluvalla viikolla valtioneuvostolle ideaan liittyen kirjeen sähköpostitse.

Lehden tietojen mukaan Niinistö ei varsinaisesti esittänyt nyrkki-ryhmän perustamista, vaan kirjoitti laveammin kriisiryhmään liittyvästä ideasta.

– Olen esittänyt näitä asioita myös viestitse ja kävimme torstaina pääministerin kanssa viesteillä hyvin kohteliaan ajatustenvaihdon.

Marin twitterissä: Nyt ei ole oikea aika uudistaa johtamisen rakennetta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutti tänään sunnuntaina Twitterissä hallituksen tekevän kaikkensa koronaepidemian hillitsemiksi. Hänen mukaansa kriisiaika ei ole se hetki, jolloin viranomaiset kyseenalaistetaan.

– Kuten olen eduskunnallekin todennut, en voi luvata, että hallitus onnistuu kriisin keskellä kaikin osin täydellisesti. Voin kuitenkin vakuuttaa, että teemme kaikkemme epidemian hillitsemiseksi, terveydenhuollon kantokyvyn varmistamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

– Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky, tai uudistetaan johtamisen rakenteen. Kriisissä tehdään päätöksiä ja toimitaan sen tiedon pohjalta, joka on käytettävissä. Hallinnon tehtävä on toimeenpanna linjaukset, Marin kirjoitti Twitterissä.

Hän myös korosti sitä, että vuoropuhelu eri instituutioiden välillä on toimiva.

– Nähdäkseni keskusteluyhteys valtioneuvoston, eduskunnan ja presidentin välillä on ollut suora ja toimiva.

Iltalehti kirjoitti eilen lauantai, että Niinistö olisi esittänyt erillisen turvallisuusneuvoston eli nyrkin perustamista jo perjantaina tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli niin sanotussa tp-utvassa.

Niinistö ja Marin kiistivät tämän saman iltana Twitterissä. Heidän mukaan tp-utvassa ei aiheesta ole keskusteltu.

Ryhmällä ei olisi päätöksentekovaltaa

Ilta-Sanomissa Niinistö kertoo pallotelleensa mahdollisen kriisiryhmän perustasta omassa päässään, mutta saanut siihen liittyviä yhteydenottoja myös muualta.

– Minun päässäni ja ymmärtääkseni monen muunkin on syntynyt tuumailuja siitä, olisiko näistä asiantuntijoista koottavissa jonkinlainen kriisiryhmä eli käytännöntoimijat miettimään yhdessä hallituksen kanssa asioita, presidentti kertoo sunnuntaina IS:n haastattelussa.

Niinistö painottaa haastattelussa, ettei ryhmällä tietenkään olisi minkäänlaista päätöksentekovaltaa. Ideassa ryhmä voisi siis vain tuottaa tilannekuvia ja -analyysejä hallituksen käyttöön.

– En missään tapauksessa ajattele, että sillä olisi mitään päätäntävaltaa. Ainoastaan, että se nostaisi esiin ajatuksia ja tekisi ehdotuksia.

IS:n mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) vastaukset presidentille ovat olleet kohteliaita. Marin on torjunut asian valtionsäännön vastaisena.

Vanhanen: kriisin hoidosta keskustellaan kulisseissa

Iltalehti kertoi eilen lauantaina, että Niinistö olisi puhunut niin sanotun nyrkin perustamisesta myös eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kanssa. Lännen Median haastattelussa Vanhanen kiisti asian.

– Presidentin kanssa keskustelemme suhteellisen säännöllisesti tästä yleisestä tilanteesta, mutta hän ei ole minulle tehnyt mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä, Vanhanen sanoi.

Eduskunnan puhemies totesi, että koronakriisin ratkaisuvaihtoehdoista on puhuttu kulisseissa.

– Minun käsitykseni on se, että eduskunnan, hallituksen ja tasavallan presidentin välinen kolmio toimii tässä kriisissä hyvin. Tämän kolmion jokaisella sivustalla käydään paljon keskustelua tilanteen hoidosta ja ratkaisuvaihtoehdoista, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan käytäväkeskusteluissa sen sijaan käydään useinkin keskusteluja johtamisjärjestelmistä ja niiden muuttamisesta koronakriisin keskellä.

– Minullekin erä ihminen esitti, että rooleja pitäisi muuttaa, mutta sanoin hänelle, että tuen voimassaolevaa järjestelmää, jossa johtovastuu on hallituksella ja pääministerillä.

Suomessa toimii jo turvallisuuskomitea

Suomessa toimii jo nyt turvallisuuskomitea, jonka tehtävänä on avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä laajoissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Komitea kertoo seuraavansa Suomen turvallisuusympäristön ja yhteiskunnan kehitystä sekä sovittavansa yhteen kokonaisturvallisuuteen liittyvää ennakoivaa varautumista.

Turvallisuuskomitean kokoonpanoon kuuluu 20 jäsentä ja neljä asiantuntijaa. Sen puheenjohtaja toimii puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

Myös turvallisuuskomitea on käsitellyt kokouksessaan koronavirustilannetta.

Komitea kertoo verkkosivullaan, että se keskittyy koronaviruspandemian osalta pitkän aikavälin varautumiseen ja ennakointiin. 

Se kertoo myös keräävänsä oppeja varautumisen ja ennakoinnin kehittämiseksi.

Juttua päivitetty kello 19.15: lisätty Marinin tviitit ja otsikkoa on muokattu.

Uusimmat

Fingerpori

comic