Uutiset

Pääministeri Marin: Kriisin keskellä ei perata hallitusohjelmaa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronakriisin keskellä ei lähdetä perkaamaan hallitusohjelmaa. Kuva: Vesa Moilanen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronakriisin keskellä ei lähdetä perkaamaan hallitusohjelmaa. Häneltä kysyttiin, kuinka valmis hän on perumaan jo päätettyjä menolisäyksiä tälle vuodelle.

–  Tämän kokonaisuuden läpikäynti tulee myöhemmin eteen. Tämän kriisin keskellä me emme lähde perkaamaan hallitusohjelmaa emmekä käymään tarkasti läpi näitä yksityiskohtia, hän sanoi toimittajille Säätytalon edessä ennen hallituksen kehysriihtä.

Marin sanoi ajattelevansa, että loppukesän budjettiriihessä hallituksella olisi paremmat edellytykset tehdä ratkaisuja yhdessä, kun nähdään, millaisessa toimintaympäristössä tuolloin ollaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) arvioi, että koronaviruksen takia valtion velka tulee olemaan miljardeissa kaksinumeroinen luku.

–  Jos ensimmäinen numero on kakkonen, ja se siinä pysyy, silloin me joten kuten selviämme tästä tilanteesta, hän sanoi.

Hänen mukaansa velkaantuminen on tässä tilanteessa perusteltua, mutta pitkällä tähtäimellä kriisin jälkeen tavoitellaan talouden tasapainoa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi neuvotteluihin mennessään, että Suomessa aletaan valmistaa hengityssuojaimia. Valmistelut ovat jo pitkällä.

Suojaimia alkaa valmistaa 2–3 yhtiötä toukokuun puolella.

Tuotantotavoite on ministerin mukaan 200  000 kappaletta vuorokaudessa.

Kunnissa odotetaan tietoa lisärahasta

Hallitus on kokoontunut Helsingissä Säätytaloon kaksipäiväiseen talouden kehysriiheen. Päähuomion on viemässä koronakriisin akuutti hoitaminen, sillä talouden pidemmän ajan näkymä on vielä sumuinen.

Alkuun hallitus kuulee Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin ja valtiovarainministeriön kansliapäällikö Martti Hetemäen alustuksen, joiden pohjalta keskustelu aloitetaan.

STT:n tietojen mukaan hallituksen kokoama, vuoden toinen lisätalousarvio on nousemassa miljardiluokkaan. Lisärahaa ohjataan tiettävästi ainakin yritysten suoriin tukiin.

Kulmunin mukaan lisätalousarvio julkistetaan huomenna.

Maaliskuussa hallitus ohjasi ensimmäisessä lisätalousarviossaan kriisin hoitoon noin 400 miljoonaa euroa ja eduskunta kasvatti summan noin miljardiin euroon. Rahaa ohjattiin erityisesti yritysten auttamiseen ja terveyteen liittyviin menoihin.

Varsinkin kunnissa odotetaan nyt tietoa niille tulevasta lisärahasta. Kunnille tämän vuoden aikana ohjattava summa on tiettävästi nousemassa miljardiluokkaan.

Kehysriihi keskeytyy iltapäivällä, koska Kulmuni osallistuu euroryhmän etäkokoukseen. Kokouksessa käsitellään EU:n ja euroalueen yhteisiä toimia koronakriisissä.

Hallituksen neuvottelut jatkuvat edelleen keskiviikkoaamuna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic