Uutiset Helsinki

Pääministeri Marin Viron pääministerille: Lentämisen lisäksi myös muu työmatkaliikenne ollaan avaamassa tautitilanteen helpottaessa

Viron Kallas haluaisi työmatkaliikenteen kulkemaan Suomen ja Viron välillä mahdollisimman pian. Kallas sanoo STT:lle, että Viron koronatilanne on parantunut ja rajoitukset ovat tarpeettomia.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan sisäministeriö valmistelee ensi viikoksi hallituksen neuvoteltavaksi esityksen, miten työmatkustusta laivoilla ja maarajojen kautta voisi avata terveysturvallisesti. Kuva: Emmi Korhonen
Pääministeri Sanna Marinin mukaan sisäministeriö valmistelee ensi viikoksi hallituksen neuvoteltavaksi esityksen, miten työmatkustusta laivoilla ja maarajojen kautta voisi avata terveysturvallisesti. Kuva: Emmi Korhonen Lehtikuva/Emmi Korhonen

Viron pääministeri Kaja Kallas toivoo, että Suomi avaisi rajaliikenteen virolaisille työmatkalaisille mahdollisimman nopeasti. Hän perustelee STT:lle toivomustaan sillä, että Viron koronatilanne on parantunut niin paljon, ettei perusteita matkustusrajoituksille enää ole.

Kallas vetosi perjantain Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla julkaistussa avoimessa kirjeessään pääministeri Sanna Mariniin (sd.), jotta meriliikenteen matkustusrajoituksia Suomen ja Viron välillä avattaisiin.

Marin vastasi Kallakselle, että tautitilanteen helpottaessa molemmissa maissa voidaan sisärajaliikenteen rajoituksia purkaa asteittain. Marinin mukaan sisäministeriö valmistelee ensi viikoksi hallituksen neuvoteltavaksi esityksen, miten työmatkustusta laivoilla ja maarajojen kautta voisi avata terveysturvallisesti.

Hallituslähde kertoi STT:lle, että sisäministeriön esitys on jo pitkälle valmisteltu ja päätös maa- ja merirajojen avaamisesta työmatkaliikenteelle on määrä tehdä ensi torstaina valtioneuvoston istunnossa.

Rajat avautuvat todennäköisesti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, koska viranomaisille täytyy antaa jonkin verran aikaa varautua kasvaviin matkustajamääriin.

Työntekijöiden eristys perheistään ”humanitaarinen kysymys”

Kallas ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko hän tyytyväinen Marinin vastaukseen. Erilaisista päivämääristä on hänen mukaansa puhuttu ennenkin.

–  En ole varma, että mitään tapahtuu, ennen kuin se tapahtuu, Kallas sanoi STT:lle puhelimitse perjantaina.

Kallaksen mukaan nykyinen tilanne, jossa osa Suomessa työskentelevistä virolaisista on käytännössä joutunut elämään erossa perheistään, on humanitaarinen kysymys. Hän korostaa, että ihmisten vapaa liikkuvuus maiden välillä kuuluu EU-kansalaisten perusoikeuksiin ja että asia pitää ratkaista pian.

Kallas arvioi, ettei Suomen ja Viron välinen kiista rajaliikenteen avaamisesta ole vaikuttanut maiden välisiin suhteisiin. Hän kuitenkin näkee tilanteessa riskejä.

–  En halua nähdä niiden toteutuvan. Suomi ja Viro ovat hyviä ystäviä ja kauppakumppaneita.

Myös Euroopan komissio analysoi Suomen viimeisimpiä toimia ja pohtii seuraavia askelia, kommentoi tiedottaja Adalbert Jahnz komission kantaa Kallaksen vetoomukseen.

Täyden rokotesuojan saaneet tervetulleita

Marinin mukaan lentoliikenne työmatkoilla avattiin ensimmäisenä, koska siinä matkustajamäärät ovat rajattuja ja se siten tarjosi mahdollisuuden kokeilla testaustoiminnan laajentamista vastaamaan kasvavia matkustajamääriä.

–  Koronapandemia on rajoittanut rajojen yli liikkumista Suomen ja kaikkien rajanaapureidemme välillä, Marin kirjoitti vastauksessaan.

Ensi viikolla päätettäneen lisäksi, että täyden rokotesarjan suojan saaneet ihmiset pääsevät Suomeen.

Myös kiinteistöomistajien asemaan on tulossa täsmennyksiä siten, että Suomessa mökin omistavat ja heidän perheenjäsenensä voisivat matkustaa.

Viime kesänä muodostui käytännöksi se, että valtioneuvosto tarkastelee sisärajavalvonnan asetuksia kahden viikon välein.

Sisärajavalvonnasta luovutaan ja turistitkin pääsevät Suomeen viimeistään sitten, kun sosiaali- ja terveysministeriön pitkään valmistelema hallituksen lakiesitys terveysturvallisesta maahantulosta saadaan eduskunnasta ulos.

Uusimmat

Fingerpori

comic