Uutiset

Pääministeri Rinne kokoomuksen välikysymysuhasta: Työllisyystoimien vaikuttavuutta arvioidaan vasta vuoden kuluttua

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syytti kokoomusta epäjohdonmukaisuudesta.
Pääministeri Antti Rinne ja sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vastasivat tiedotusvälineiden kysymyksiin Varkaudessa tiistaina. Kuva: Aki Taponen
Pääministeri Antti Rinne ja sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vastasivat tiedotusvälineiden kysymyksiin Varkaudessa tiistaina. Kuva: Aki Taponen

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan hallitus arvioi työllisyystoimiensa vaikuttavuutta vasta vuoden 2020 elokuussa, kuten hallitusohjelmassa on sovittu.

– Silloin pitää olla vähintään 30 000 lisätyöllistä valtiovarainministeriön todettavissa, Rinne vastasi kysymykseen kokoomuksen mahdollisesta välikysymyksestä.

Kokoomus aikoo tehdä välikysymyksen hallitukselle heti syyskuun budjettiriihen jälkeen, jos työllisyystoimet eivät ole riittäviä. Tuomarina olisi valtiovarainministeriö, jonka pitäisi laskelmillaan osoittaa, että työllisyystoimet kattavat miljardin menolisäykset.

Rinteen mukaan ensi vuoden budjettiin on tällä tietoa tulossa työllisyystoimia sellainen määrä, jolla voidaan toteuttaa ne menolisäykset, jotka on ajateltu tehtäväksi valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen pohjalta.

”Kokoomuksen oma toiminta tarkasteluun”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi jäävänsä mielellään odottamaan vaatimusta, joka kokoomuksen uhkaamaan välikysymykseen liittyy.

– Nythän arvioinnin kohteena on muutama kuukausi tätä hallituskautta.

– Jos kokoomus tämän välikysymyksen jättää, silloin on edessä myös kokoomuksen oman linjan arviointi, Lindtman varoitti.

Lindtmanin mukaan suomalaiset edellyttävät jonkinlaista johdonmukaisuutta myös oppositiolta.

Hän epäilikin, että puheenjohtaja Petteri Orpolta (kok.) on jäänyt taskulaskin entiselle työpöydälleen valtiovarainministeriöön.

– Ensin Orpo oli huolissaan menolisäyksistä, viime viikolla hän kritisoi liian pientä panostusta koulutukseen, Lindtman ihmetteli.

Hallitus varautuu elvyttämään

Pääministeri Rinne kummasteli puheita, että hallituksen pitäisi tarkistaa talouslinjaansa nyt, kun talouden näkymä on kevättä synkempi.

Hän korosti, että hallitusohjelmassa on varauduttu tasoittamaan suhdannevaihteluja vastasyklisellä finanssipolitiikalla. Se tarkoittaa kysynnän tukemista laskukaudella elvyttämällä.

– Näitä toimia ovat muun muassa menojen ja tulojen jaksotus, verotoimet ja valtion talousarvion ulkopuolisten rahastojen hyödyntäminen.

– Emme hidasta kasvua entisestään sillä, että alkaisimme leikkaamaan ja kiristämään. Se olisi väärää politiikkaa, Rinne sanoi.

Rinne muistutti myös, että hallitusohjelman työllisyys- ja tasapainotavoitteet koskevat normaalin kansainvälisen talouden tilannetta.

– Odotettua heikomman kehityksen aiheuttamaa kasvun, työllisyyden ja julkisen talouden heikentymistä ei tulkita tavoitteesta poikkeamiseksi.

– Siksi tavoitteet eivät pakota tekemään taantumaa syventäviä leikkauksia, jos julkisen talouden tasapainoon ei päästä vuonna 2023 huonosta suhdanteesta johtuen, Rinne sanoi.

Lisää poliiseja

Lindtman ja Rinne tuomitsivat Porvoossa viikonloppuna tapahtuneet ampumiset, joissa kaksi poliisia loukkaantui.

Lindtman vaati, että kaikkein turvallisuudesta huolehtivien resurssit on turvattava. Poliiseja on saatava lisää erityisesti kenttätyöhön.

Hallitusohjelmassa on sovittu 300 poliisin lisäys vuoteen 2023 mennessä. Poliisien määrän riittävyyttä on Lindtmanin mukaan jatkuvasti arvioitava, myös hallituskauden aikana.

– Sisäisen turvallisuuden selonteon yhteydessä on käytävä läpi, ovatko poliisin resurssit riittäviä. Tarvittaessa on oltava valmis tekemään lisäpäätöksiä, Lindtman vaati.

Korkeakoulujen perusrahoituksesta on syntynyt kiista, kun valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa on vain neljännes niille hallituskauden aikana luvatusta 60 miljoonan lisärahoituksesta.

Rinteen mukaan hallituksessa käydään asiasta yhteinen keskustelu budjettiriihessä.

– Tätä asiaa ei ole vielä päätetty, Rinne sanoi.

Sdp:n ministeriryhmä, puoluejohto ja eduskuntaryhmän työvaliokunta olivat tiistaina koolla Varkaudessa. Kokous jatkuu keskiviikkona Savonlinnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic