Uutiset

Pääministeri Rinne: oikeusvaltioperiaatetta vahvistettava – EU:n saavutettava hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä

Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteet esitellyt pääministeri väläytti eurooppalaisen superyliopiston perustamista, joka nostaisi eurooppalaisen tutkimuksen maailman parhaaksi ja edistäisi kansalaisten kouluttautumista.
EU:n puheenjohtajakausi pitää pääministeri Antti Rinteen ja eurooppaministerin Tytti Tuppuraisen vahvasti tien päällä. Viime maanantaina he tapasivat EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaava komissaari Günther Oettingerin Helsingissä. Kuva: Kimmo Penttinen
EU:n puheenjohtajakausi pitää pääministeri Antti Rinteen ja eurooppaministerin Tytti Tuppuraisen vahvasti tien päällä. Viime maanantaina he tapasivat EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaava komissaari Günther Oettingerin Helsingissä. Kuva: Kimmo Penttinen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) nosti Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tärkeimmiksi tavoitteiksi ilmastonmuutoksen torjunnan sekä EU:n yhteisen arvopohjan ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisen.

Rinteen mukaan EU:n on oltava globaali johtaja toimissa, joilla ilmastonmuutoksen etenemistä hillitään ja torjutaan.

– Euroopan unionille johtajuus tarkoittaa sitoutumista hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu vuoden 2019 loppuun mennessä, hän totesi.

Euroopan parlamentille puhunut Rinne kertoi, että Suomen tavoitteet ovat kunnianhimoisemmat kuin missään muussa teollistuneessa maassa. Puheessaan hän mainitsi bio- ja kiertotalouden edistävän myös työllisyyttä.

– EU:sta rakennetaan maailman kilpailukykyisin ja sosiaalisesti ehein vähähiilinen talous.

Rinne esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tärkeimmät linjaukset keskiviikkona Ranskan Strasbourgissa.

Paikalla oli myös eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kanssa.

”EU ei ole varasto, josta voi noutaa vähän ihmisoikeuksia”

Heti ilmastoasioiden jälkeen Rinne korosti puheessaan EU:n yhteistä arvopohjaa ja oikeusvaltioperiaatetta, jota koko EU:n alueella on vahvistettava.

– Olemme kaikki nähneet, kuinka EU:n perusarvoja; oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja demokratiaa, on haastettu, hän sanoi.

Hän sanoi, että oikeusvaltio, ihmisoikeudet, tasa-arvo, vapaus ja kansanvalta ovat niitä arvoja, joihin sitoutuminen on EU-jäsenyyden edellytys.

– Euroopan unioni ei ole varasto, josta voi noutaa vähän sananvapautta ja ihmisoikeuksia samalla, kun lehdistönvapaus ja riippumattomat tuomioistuimet jätetään sinne lojumaan. Länsimaiset demokratiat eivät toimi näin, Rinne sanoi.

Toiveissa eurooppalainen superyliopisto

Rinne väläytti puheessaan, että EU:ssa olisi syytä pohtia superyliopiston perustamista, joka edistäisi eurooppalaisen koulutuksen ja tutkimuksen nostamista maailman parhaaksi.

Superyliopiston perustaminen vaatisi myös lisää opiskelijavaihtoa sekä yhteistyötä oppilaitosten välillä.

– Meidän pitäisi myös pohtia, voisimmeko perustaa verkostomaisesti toimivan eurooppalaisen superyliopiston nykyisen Eurooppa-yliopistoaloitteen pohjalta sekä vahvistaa merkittävästi Erasmus-ohjelmaa.

EU:n sosiaalisen ulottuvuuden ja koulutuksen sekä osaaminen vahvistaminen on asia, jota Suomi haluaa edistää puheenjohtajakaudellaan.

Nämä ovat Suomen tärkeimmät tavoitteet

Pääministeri Antti Rinne (sd.) listasi Suomen tärkeimmät tavoitteet puheenjohtajakaudelleen.

Rinteen esittelemät tavoitteet olivat:

EU:n pitää nousta globaaliksi johtajaksi ilmastotoimissa.

Yhteisten arvojen ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen

EU:sta on tehtävä kilpailukykyisempi ja sosiaalisesti eheämpi.

Yksi tavoite on kansalaisten kokonaisturvallisuuden takaaminen, mikä tarkoittaa puolustusyhteistyön edistämistä.

Suomen tavoitteena on myös vahvistaa hybridiuhkien vastaisia toimia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti