Uutiset

Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita

Rinteen mukaan Suomen on jatkettava neuvotteluja keinoista, joilla EU-varojen vastaanottaminen ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen voitaisiin kytkeä tiiviimmin yhteen.
Pääministeri Antti Rinne esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteita eduskunnalle keskiviikkona. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Antti Rinne esitteli Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteita eduskunnalle keskiviikkona. Kuva: Joel Maisalmi

Suomen EU-puheenjohtajakauden painopiste on EU:n globaali ilmastojohtajuus. Suomi haluaa myös vahvistaa ja kehittää EU:n oikeusvaltiovälineitä.

– Ilmastojohtajuus tarkoittaa sitoutumista ilmastoneutraalisuuteen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on, että keskeiset elementit tälle suunnitelmalle olisi sovittu Eurooppa-neuvostossa vuoden 2019 loppuun mennessä, pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi eduskunnassa keskiviikkona.

Hän antoi Suomen kansallisesta EU-puheenjohtajuusohjelmasta keskiviikkona eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

Rinteen mukaan ilmastonmuutoksen vastaiset toimenpiteet on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Siten EU:sta rakennetaan Rinteen mukaan maailman kilpailukykyisin ja sosiaalisesti ehein vähähiilinen talous.

Suomi haluaa myös vahvistaa ja kehittää EU:n oikeusvaltiovälineitä.

– Meidän pitää löytää tehokkaampia keinoja varmistaa yhteisten arvojen kunnioittaminen EU:ssa. On jatkettava neuvotteluja keinoista, joilla EU-varojen vastaanottaminen ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen voitaisiin kytkeä tiiviimmin yhteen.

Työehtojen polkemisesta ei kilpailutekijää

Rinteen mukaan Suomi painottaa puheenjohtajuuskaudellaan myös EU:n sosiaalisen ulottuvuuden vahvistamista.

– Sisämarkkinat ovat Euroopan unionin ydintä, ja niiden on kohdeltava reilusti kaikkia työntekijöitä. Työehtojen polkeminen ei saa olla kilpailutekijä.

Korkea osaaminen luo pohjan eurooppalaisten ihmisten menestykselle.

– Meidän on syytä selvittää verkostomaisesti toimivan eurooppalaisen superyliopiston perustamista ja eurooppalaisen tutkijavaihdon, Super Erasmuksen kehittämistä, Rinne sanoi.

Puheenjohtajakaudellaan Suomi tavoittelee myös hybridiuhkien torjunnan vahvistamista.

– Meillä on siihen vahvaa osaamista. Yhteistyön tähänastisia tuloksia on muun muassa Helsingin hybridiosaamiskeskuksen perustaminen. Suomen tavoitteena on perustaa pysyvä hybridiuhkien torjuntaa käsittelevä neuvoston työryhmä, joka parantaa eri politiikkasektoreiden työn koordinointia.

Uusimmat

Fingerpori

comic