Uutiset

Pääministeri Sipilä kiisti Timo Harakan syytökset: "Meillä ei ole käytössä vuodettua sote-lausuntoluonnosta"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti eduskunnan kyselytunnilla torstaina kansanedustaja Timo Harakan (sd.) väitteet siitä, että tiedotusvälineille vuodettu perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoluonnos olisi tullut myös päähallituspuolueiden puheenjohtajien käsiin.

-Minulla ei ole luonnosta. En ole sanaakaan sellaisesta voinut lukea, ja ministeri (Petteri) Orpo (kok.) vieressä kuiskaa, ettei hänelläkään ole sellaista käytössä.

-Tämä on erittäin vakava syytös, Sipilä vastasi Harakalle.

Sipilän mukaan hallitus kunnioittaa sitä, että perustuslakivaliokunta tekee täysin riippumattoman perustuslaillisen arvioinnin ilman minkäänlaista hallituksen ohjausta.

-Voin vakuuttaa, että minkäänlaista poliittista ohjausta emme ole antaneet. Tämän varmasti valiokunnan jäsenet voivat todistaa.

”Tarvitaan huolellinen selvitys”

Harakan mukaan perustuslakivaliokunnan keskeneräinen lausuntoluonnos tuli sellaisenaan hallituksen käyttöön heti viime viikon tiistaina.

-On vakavaa, että hallitus hankki käyttöönsä lausuntoluonnoksen voidakseen suunnitella, millä tavalla vaikuttaisi niin, että lakiesitykset saataisiin läpi.

-Jos on edes epäilys siitä, että hallitus käyttää julkisuutta valiokunnan häiritsemiseen, tarvitaan tapahtumasta huolellinen selvitys, Harakka vaati.

”Valinnanvapaus osa suurta kokonaisuutta”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi kyselytunnilla, että jos sote-uudistukseen tehdään eduskuntakäsittelyn aikana muutoksia, jotka kyseenalaistavat tavoitteeksi asetetun 3 miljardin euron tehokkuusloikan, uudistukselta häviävät perusteet.

Kansanedustaja Li Andersson (vas.) kysyi valtiovarainministeri Petteri Orpolta sen jälkeen, onko kokoomus valmis kaatamaan sote-uudistuksen, jos tavoite palvelujen markkinaehtoistamisesta ei toteudu.

-En ole koskaan sanonut, että tämän mallin kokonaisuus olisi kiinni valinnanvapaudesta, vaan että sosiaali- ja terveyspalvelut kokonaisuudessaan uudistetaan, saadaan ihmisille hyvät palvelut 20-luvulle ja että taloudellinen raami on kestävällä pohjalla.

-Valinnanvapaus on yksi osa tätä suurta kokonaisuutta, Orpo täsmensi.

Eero Heinäluoma (sd) otti keskustelussa esille sen, että hänen johtamansa tarkastusvaliokunta ilmaisi tuoreessa lausunnossaan yksimielisesti erittäin suuren huolen siitä, että uudistuksen taloudelliset tavoitteet eivät ole toteutumassa.

-Asiantuntijat kertovat, että tällä mallilla on käymässä niin, että kustannukset ovat pikemminkin kasvamassa kuin vähenemässä.

Perustuslakivaliokunnan odotetaan saavan valmiiksi lausuntonsa sote-uudistuksen valinnanvapaudesta perjantaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic