Uutiset

Pääministeri Sipilä: Sotu-uudistus tärkein ensi vaalikaudella – lähetti piikin kokoomukselle ja demareille

Pääministeri Juha Sipilä avasi keskustan linjauksia tulevalle hallituskaudelle keskustan politiikka- ja toimenpidepäivillä.
Juha Sipilä ehdottaa 75 vuotta täyttäville suomalaisille "ikäkausitarkastusta". Arkistokuva.

Ensi vaalikauden tärkein asia on sotu-uudistus, Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

– Sote-uudistus on ollut tämän vaalikauden tärkein teema, seuraavalla vaalikaudella se tulee olemaan sotu-uudistus eli sosiaaliturvauudistus, Sipilä sanoo.

Sipilä linjasi tulevan vaalikauden asioista keskustan politiikka- ja toimenpidepäivillä Jyväskylässä.

– Olemme nimenneet sosiaaliturvauudistuksen sisällön mahdollistavaksi perusturvaksi.

Sosiaaliturvasta on tehtävä Sipilän mukaan työntekoa tukevaa ja nykyistä selkeämpää ja joustavampaa. Sen lähtökohtana on hänen mukaansa oltava ”alkiolainen itsensäauttamiskyky”.

Alkiolaisuus tarkoittaa nykyistä keskusta-puoluetta edeltäneen Maalaisliiton perustajan Santeri Alkion mukaan nimettyä aatesuuntaa.

Sipilä kertoo, että keskusta uudistaisi perhevapaat ja panostaisi lapsiperheiden kotiapuun. Seuraavalle hallitukselle tehdään Sipilän mukaan tällä hetkellä esivalmisteluja lapsistrategiaa varten.

Keskusta myös esittää, että 75 vuotta täyttäville suomalaisille tarjottaisiin ikäkausitarkistus.

Sipilän mukaan vanhusten yksinäisyyttä on torjuttava, kehitettävä vanhusten mielenterveystyötä ja kyettävä tunnistamaan paremmin vanhusten päihderiskit.

Nuorten hyvinvointia keskusta haluaa edistää Sipilän mukaan esimerkiksi niin sanotulla oppioikeudella.

– Se tarkoittaa oppivelvollisuuden pidentämistä yhdellä vuodella.

Esimerkiksi koulun ulkopuolelle jäävät on Sipilän mukaan saatava takaisin koulutuksen pariin esimerkiksi 10-luokalle tai kouluun valmentavaan opetukseen.

Kuitti kokoomukselle ja demareille

Keskustan politiikka- ja toimenpidepäivät avanneessa puheenvuorossa pääministeri Sipilä sanoi myös, että keskusta on toteuttanut hallitusohjelmaa säntillisemmin kuin aikaisemmat hallitukset.

– Sinipunahallitukset opettivat, ettei hallitusohjelmaa tarvitse seurata. Me opetamme, että puheet on laitettava teoiksi.

Sinipunalla tarkoitetaan demareiden ja kokoomuksen muodostamaa hallitusta. Viimeksi sinipuna nähtiin Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin ollessa pääministereinä vuosien 2011–2015 vaalikaudella.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti