Uutiset

Pääministeri Trudeaun Liberaalit voitti niukasti Kanadan vaalit – Kanadan arvioidaan menevän poliittisesti vasemmalle

Pääministeri Justin Trudeau tarvitsee hallitukseen oppositiossa olevien pienten vasemmistopuolueiden tukea.
Liberaalien kannattajat seurasivat vaalituloksia screeniltä. Kuva: VALERIE BLUM
Liberaalien kannattajat seurasivat vaalituloksia screeniltä. Kuva: VALERIE BLUM

Skandaaleissa ryvettyneen pääministeri Justin Trudeaun Liberaalit voitti sittenkin Kanadan vaalit ja jätti Andrew Scheerin johtamat konservatiivit kakkoseksi.

Vielä vaalien aattona näytti, että Trudeau on saamassa kyseenalaisen kunnian olemalla ensimmäinen pääministeri enemmistöhallituksen pääministeri sitten vuoden 1935, joka menettää valtansa heti seuraavissa vaaleissa.

Koska voitto Konservatiiveista oli niukka, Trudeaun pitää saada hallitukseen tukea pienemmiltä vasemmiston oppositiopuolueilta.

Trudeau valittiin pääministeriksi viime vuoden 2015 vaalien jälkeen 43-vuotiaana. Silloin Trudeau lupasi tehdä töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, uudistaa vaalijärjestelmän, laillistaa kannabiksen ja lupasi, että Kanada vastaanottaa 25 000 Syyrian pakolaista.

Trudeau määritteli itsensä feministiksi ja oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

Kanadan pääliittolaiset Yhdysvallat ja Britannia kääntyivät poliittisesti oikealle. Britannia äänesti jättävänsä Euroopan Unionin ja Yhdysvallat äänesti Trumpin presidentiksi.

Vasemmistolaista Uutta Demokratiaa voidaan tarvita hallituksessa

Varhain tiistaina näytti siltä, että Liberaalit saavat 156 paikkaa 338-paikkaisesta parlamentista. Puolue olisi tarvinnut 170 paikkaa enemmistöhallitukseen. Konservatiivit saivat 121 paikkaa.

Vaikka vasemmistolainen Uusi demokratiapuolue NDP sai pettyä vaalitulokseensa, sillä voi olla merkittävä rooli Trudeaun uudessa hallituksessa, koska Liberaalit tarvitsevat tukea pienistä puolueista. Liberaalien entinen valtiovarainministeri John Manley arvioi, että Uusi Demokratiapuolueen tukema Liberaalien vetämä hallitus menee politiikassaan nykyistä vasemmalle. Manley on nykyisin töissä yksityisellä sektorilla.

Se, mitä vaatimuksia Uusi Demokratia asettaa hallitusyhteistyölle, vaikuttaa myös politiikkaan. Vähemmistöhallitukset eivät ole Kanadassa usein kestäneet koko vaalikautta.

Quebecin itsenäisyyttä ajava puolue nosti kannatustaan

Ranskankielisen Quebecin maakunnan itsenäisyyttä ajava Bloc Québécois sai 32 paikkaa eli yli kolme kertaa enemmän kuin edellisvaaleissa 2015.

Myös vihreät nosti kannatustaan. Vihreät on arvostellut Trudeauta, että pääministeri ei ole tehnyt tarpeeksi toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic