Uutiset

Näkökulma: Pääministerillä peiliin katsomisen paikka – eduskunnasta tuli märkä rätti liikkumisrajoituksia valmistelleen Marinin silmille

Hallituksen liikkumisrajoituksia koskevassa esityksessä kävi niin kuin ennakoitiin. Eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi esityksen. Valiokunta vaati koko perusratkaisun muuttamista, ei vain yksityiskohtien. Pääministeri ajoi härkäpäisesti koronan torjuntaan isoa lekaa. Sanna Marinin (sd.) arvovaltaan ja valtioneuvoston lainvalmistelun tasoon tuli jälleen iso kolaus, kirjoittaa talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki.
Kuva: Joel Maisalmi
Kirsi Turkki. Kuva: Joel Maisalmi / LM

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) tiivisti keskiviikon tiedotustilaisuudessa valiokunnan yksimielisen ja selkeän kannan. Hallituksen esitys kieltää liikkuminen kokonaan ei ole oikeasuhtainen, eikä välttämätön. Epidemiatilanteen vakavuudesta perustuslakivaliokunta on hallituksen kanssa samaa mieltä.

Hallituksen liikkumisrajoituksia koskeva esitys olisi koskenut Helsinkiä, Vantaata, Espoota, Kauniaista ja Turkua.

Mietinnön hallituksen lakiesityksestä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamisesta kirjoittaa eduskunnan hallintovaliokunta, mutta perustuslakivaliokunnan kanta ratkaisi asian.

Mikäli hallintovaliokunta jostakin syystä ryhtyisi korjaamaan lakiesitystä, mikä on teoreettinen vaihtoehto, pitää muutokset viedä peviin käsiteltäväksi. Käytännössä hallitus joutuu nyt miettimään muita ratkaisuja liikkumisrajoitusten sijaan. Hallintovaliokunnan kokous on torstaina.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Liikkumisrajoituksia koskevaa hallituksen lakiesitystä valmisteltiin valtioneuvoston kansliassa pääministeri Sanna Marinin johdolla. Kuva: POOL
Liikkumisrajoituksia koskevaa hallituksen lakiesitystä valmisteltiin valtioneuvoston kansliassa pääministeri Sanna Marinin johdolla. Kuva: POOL

Marinin johtamista kyseenalaistetaan

Pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu nyt katsomaan peiliin. Liikkumisrajoituksia valmisteltiin pääministerin tiukassa ohjauksessa valtioneuvoston kansliassa. Nyt hän ei voi syyttää ketään muuta, ei aveja, eikä EU:ta.

Arvovaltatappion kokivat myös terveysviranomaiset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdolla. THL oli korostanut pitävänsä liikkumisrajoituksia välttämättöminä.

Useat eduskuntaryhmät nurisivat matkan varrella, mutta niiden mielipiteitä ei otettu huomioon. Haavoja jäi, ja pääministerin johtamista kyseenalaistetaan nyt hallituspuolueissa, oppositiosta puhumattakaan.

Aiheellista on kysyä, missä on koordinaatio eri ministeriöiden ja hallituksen ja eduskunnan välillä. Eikö viime syksystä opittu mitään, kun hallitus vei eduskuntaan rajojen turvallisuutta koskevan lakiesityksen, joka oli perustuslakivaliokunnan mielestä keskeneräinen ja perusoikeuksien näkökulmasta puutteellinen.

Säröjä on myös päähallituspuolue sdp:n sisällä. Perustuslakivaliokuntaa johtava sdp:n entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Antti Rinne ei näyttänyt tuntevan mitään tuskaa puolueen nykyisen puheenjohtajan esityksen kaatamisesta. Kysyä voi, kuuluuko Rinne vielä Marinin lähipiiriin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että hallituksen esityksen ongelmallisuutta korostaa lakiehdotuksen tulkinnanvaraisuus. Kuva: Joel Maisalmi
Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että hallituksen esityksen ongelmallisuutta korostaa lakiehdotuksen tulkinnanvaraisuus. Kuva: Joel Maisalmi / LM

Aikaa tuhlaantui valtavasti

Hallitus ja valtioneuvoston kanslia tuhlasivat viikkokausia aikaa liikkumisrajoitusten valmisteluun. Samaan aikaa tautitilanne paheni Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Perustuslakivaliokuntaa johtava Rinne totesi, että esityksen ongelmallisuutta korostaa lakiehdotuksen tulkinnanvaraisuus.

– Ihmisten olisi käytännössä mahdotonta ennakoida kielletyn ja rangaistavan liikkumisen ala, Rinne sanoi.

Esityksen mukaan liikkuminen kotipihan ulkopuolella olisi lähtökohtaisesti kiellettyä, mutta 13 poikkeustapauksessa sallittua. Poikkeukset saivat kansalaiset sekaisin. Olisi pitänyt määritellä parisuhteen ja vuokramökkeilyn pysyvyys.

Yrityksille hallituksen viikkoja kestäneestä vatuloinnista liikkumisrajoituksien säätämiseksi tuli iso hintalappu. Yrittäjien epävarmuus kasvoi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Järeä toimi uhkasi katkaista monen yrittäjän selkärangan. Palveluyritykset jakoivat jo lomautuslappuja ja vuokramökkien omistajat vastaanottivat asiakkaiden peruutuksia.

Maskipakko valmisteluun

Nyt hallituksen on palattava lähtöruutuun. Perustuslakivaliokunnan mielestä samat tavoitteet voidaan saavuttaa, jos kiellot ja rajoitukset kohdistetaan vain esityksen perusteluissa mainittuihin tartunnanlähteisiin.

Näitä tartuntalähteitä ovat erityisesti yksityiset tilaisuudet ja uskonnolliset kokoontumiset, ryhmässä oleskelu ja asiointi kauppaliikkeissä sekä osin työpaikat, kuten rakennustyömaat.

Hallituksen on siis mietittävä uusia ja tiukkoja kokoontumisrajoituksia pahimmille epidemia-alueille, oleskelukieltoja ja kauppojen sulkemisia. Maskipakkoa koskeva sääntely on valiokunnan mukaan perusteiltaan perustuslainmukainen. Valiokunta edellyttää, että hallitus alkaa valmistella maskipakkoa, mutta pakosta olisi kuitenkin parempi säätää tavalliseen tapaan normaalisti ja toistaiseksi voimassa olevassa tartuntatautilaissa. LM-FL

Uusimmat

Fingerpori

comic