Uutiset

Pääministerin kutsuvieraita saattaa odottaa junan sijaan tuntien bussikyyti – syynä ratatyöt

Jos olet ostanut junalipun ensi lauantaille esimerkiksi Helsingistä Turkuun tai Oulusta Kokkolaan, varaudu siihen, että junan sijasta köröttelet bussin kyydissä. Junayhteyksiä korvataan VR:n järjestämillä korvaavilla linja-autoilla ympäri Suomea lähiviikkoina. Tämä pidentää merkittävästi matka-aikaa normaaliin junakyytiin verrattuna.

Esimerkiksi Tampereelta Ouluun ei pääse lauantaisin junalla enää kuin Kokkolaan asti. Kokkolasta bussimatka Ouluun kestää yli kolme tuntia.

Odottelua voi olla edessä myös pääministerin kutsuvierailla. Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut yhteiskunnallisia vaikuttajia Suomen itsenäisyyden valtakunnalliseen 100-vuotisjuhlaan Ouluun 2.12.

Juhlassa on paikalla myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Itsenäisyysjuhlan kutsun liitteessä on myös juna-aikataulut Ouluun. Kutsussa ei kuitenkaan kerrota, että Kokkola–Oulu-väli taittuu bussilla.

Taustalla ratatyöt

VR:n lähiliikenteen viestintäpäällikkö Kaisa Enkkelä kertoo, että junia korvataan linja-autoilla yleensä ratatöiden vuoksi. Liikennevirasto uusii ja kunnostaa rataa ajoittain, jotta junat kulkevat hyvin ja aikataulussaan.

-Ratatyöt pyritään sopimaan rataverkosta vastaavan Liikenneviraston kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja niin, että niistä aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa asiakkaille. Matkustajaliikenteen lisäksi myös tavaraliikenne otetaan huomioon suunnittelussa, Enkkelä sanoo.

Hänen mukaansa ratatyöt pyritään tekemään aina ruuhka-aikojen ulkopuolella. Esimerkiksi Kokkola–Oulu ja Helsinki–Turku-väleillä junaliikenne keskeytetään lauantaina, koska viikonlopun vilkkain meno- ja paluuliikenne ajoittuu perjantaille ja sunnuntaille.

-Yleensä pienet ratatyöt aiheuttavat vain yksittäisen junavuoron korvauksen tai peruutuksen. Kun on kysymys isommasta ratatyöstä kuten Kokkolan ja Oulun välillä, koko päivän junavuorot joudutaan valitettavasti korvaamaan busseilla, Enkkelä pahoittelee.

Matkustaja ei tiedä busseista etukäteen

VR pyrkii tiedottamaan matkustajille korvaavista bussikyydeistä mahdollisimman paljon etukäteen. Matkustaja ei kuitenkaan aina välttämättä tiedä junalippua ostaessaan, että esimerkiksi osa matkasta korvataan bussikyydillä.

Enkkelän mukaan korvaavia kuljetuksia joudutaan joskus järjestämään nopeallakin aikataululla. Hän ymmärtää, että ihmisiä harmittaa, kun matkasuunnitelmaan tulee muutoksia.

Bussikuljetukset jatkuvat Kokkolan ja Oulun välillä joulukuulle asti ja ne löytyvät VR:n matkahausta. Junia korvaavista bussikuljetuksista tiedotetaan VR:n nettisivujen lisäksi junissa ja asemilla.

Enkkelän mukaan korvaavat linja-autokuljetukset pyritään järjestämään mahdollisimman lähelle rautatieasemaa. Kaikkialla Suomessa bussi ei kuitenkaan pääse matkakeskuksen pihaan, joten junalta linja-autolle tulee pitempi kävelymatka.

Ehtivätkö esimerkiksi huonojalkaiset vanhukset varmasti siirtymään junalta bussiin?

-Bussien lähtöajat on järjestetty niin, että kaikki matkustajat ehtivät kyytiin, Enkkelä vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että korvaava bussi on tietysti hitaampi kuin normaali junayhteys. VR ei kuitenkaan anna matkustajalle alennusta, vaikka matka-aika pitenee. Vuorot, joissa junayhteys on korvattu bussilla, ovat samanhintaisia kuin normaalit junayhteydet.

-Korvaava kuljetus on kuitenkin järjestetty eli asiakas pääsee perille. Kumipyörillä matka kestää vain valitettavasti pitempään kuin junalla.

Työt tehtävä ennen routaa

Enkkelän mukaan ratatöitä tehdään aina eniten kesällä, mutta korjaustyöt jatkuvat monesti pitkälle syksyyn. Ratatyöt on tehtävä ennen routa-aikaa. VR:n tietojen mukaan Liikenneviraston teettämiä ratatöitä on tänä vuonna ollut suunnilleen saman verran kuin aikaisempina vuosina. Kesällä oli poikkeuksellisen laaja junaliikenteen katko Jyväskylän ja Jämsän radalla.

Seinäjoen ja Vaasan välillä on ajoittain ollut pienimuotoisia kunnostustöitä. Enkkelä kertoo, että ne on pääsääntöisesti tehty junaliikenteen ehdoilla tai pienillä liikennejärjestelyillä.

-Ratatöitä tai junia korvaavia bussikuljetuksia ei ole tällä hetkellä erityisen paljon. Syksyn edetessä tilanne helpottuu keleistä johtuen ja kun Oulu-Seinäjoki-radan peruskorjaus valmistuu, Enkkelä sanoo.

Näitä junia korvataan linja-autoilla

Alta löydät listattuna junat, jotka korvataan linja-autoilla lähiviikkoina. VR:n listalla saattaa olla puutteita.
Helsinki–Karjaa–Turku
Lauantaista 14.10. kello 9.30 – sunnuntaihin 15.10. kello 14.30 kaikki junat on peruttu ja korvattu busseilla Karjaan ja Turun välillä. Jos matkustat suoraan Helsingin ja Turun välillä, tarjolla on suoria korvaavia busseja. Bussit korvaavat liikennettä myös viikonloppuna 21.10.–22.10.
Iisalmi–Ylivieska
Lauantaina 14.10 kaikki päiväjunat on korvattu linja-autoilla. Linja-autot korvaavat liikennettä myös lauantaina 21.10.
Kokkola–Oulu
Lauantaina 14.10. kaikki päiväjunat, paitsi IC 29 on korvattu linja-autoilla. Yöjunat kulkevat normaalin aikataulun mukaan. Lauantaina 21.10. kaikki päiväjunat on korvattu linja-autoilla. Lisäksi perjantai-iltana lähtevä IC 273 ja lauantaina lähtevä IC 266 on peruttu koko reitiltään. Linja-autot korvaavat liikennettä myös seuraavina lauantaipäivinä: 11.11., 18.11. ja 2.12.
Kajaani–Oulu
21.10 asti maanantaista perjantaihin Kajaani–Oulu-välillä korvataan kolme junavuoroa molempiin suuntiin linja-autoilla. Myös lauantaisin Oulu–Kajaani suuntaan yksi vuoro korvataan linja-autoilla. Korvaavat linja-autot lähtevät Oulun rautatieasemalta.
Oulu–Rovaniemi
Lauantaina 21.10. kaikki päiväjunat on korvattu linja-autoilla välillä Oulu–Rovaniemi. Lisäksi perjantai-iltana lähtevä IC 273 ja lauantai-iltana lähtevä IC 266 on peruttu koko reitillään. Niitä ei korvata linja-autoilla.
Parikkala–Savonlinna
Keskiviikosta 25.10. kello 14 – perjantaihin 27.10. kello 14 kaikki junat on korvattu linja-autoilla välillä Parikkala–Savonlinna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic