Uutiset

Pääministerin resepti ilmastoystävällisempään ruokakassiin: kasvisten verot alas, lihan hinta ennallaan

Antti Rinteen (sd.) mukaan keskustelu ilmastonmuutoksesta on mennyt "överiksi". "Ketään ei pidä syyllistää, eikä tavallisen ihmisen elämän tarvitse muuttua paljon", hän sanoi pääministerin haastattelutunnilla.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) haluisia ilmastonmuutoskeskusteluun vähemmän kierroksia ja syyllistävää sävyä. Kuva: Joel Maisalmi
Ministeri Sirpa Paateron ero ei vähentänyt painetta pääministeri Antti Rinteen ympärillä. Kuva: Joel Maisalmi

Pääministerin haastattelutunnilla Antti Rinne (sd.) yritti rauhoitella myös kiivaana käyvää ilmastokeskustelua ja ennen kaikkea sitä, millaisia valintoja ihmisten tulisi elämässään tehdä, jotta elämäntapa olisi ilmaston kannalta kestävä.

Hän korosti, ettei tässä keskustelussa tulisi syyllistää ketään, eikä tavallisten ihmisten tarvitse heikentää omaa arkipäivistä elämäänsä.

– Nyt vedetään överiksi ja synnytetään pelkoa ja epävarmuutta siitä, että oma elämä on tuhoutumassa. Pikkuisen kyllä tällaista keskustelua varoisin, sillä ei tässä tarvitse tehdä sellaisia asioita, jotka heikentävät tavallisen ihmisen arkea, hän totesi.

Rinteen mukaan ilmastonmuutoksen kannalta kaikkein olennaisimmat kysymykset liittyvät liikenteeseen, energiantuotantoon ja energiapolitiikkaan.

– Nämä ovat ne asiat, joihin pitää löytää järjestelmätason ratkaisut.

Rinteen mukaan hallituksella on konkreettisten toimenpiteiden sarja, joka johtaa Suomen hiilineutraliuuteen.

Haastattelutunnilla hän toi kuitenkin vain yhden ruokaan liittyvän keinon, jolla ihmisten ruokatapoja voidaan ohjata verotuksellisesti ympäristöystävällisempään suuntaan.

– Pistetään kasvikset halvemmaksi verotuksen kautta ja liha ennallaan, sillä selvitään, hän totesi.

Rinne itse kertoi muuttaneensa omia ruokailutapojaan terveellisemmäksi kolmisen vuotta sitten. Elämäntapamuutoksesta hän kiitteli vaimoaan ja lapsiaan.

– En elä ehkä niin terveellisesti kuin pitäisi, mutta ruokalautainen on tasapainossa. Syön nautaa, possua, kasviksia sekä uusia lihaa korvaavia tuotteita. Tässä taustalla on fiksu vaimo ja lapset, jotka ovat ohjanneet oikeaan suuntaan.

Rinne haluaisi pysyvän kesäajan

Jos pääministeri Antti Rinne saisi itse päättää, eletäänkö Suomessa pysyvästi kesä- tai talviaikaa, pääministeri kallistuisi kesäajan puolelle.

– Henkilökohtainen kantani on se, että voitaisiin pysyä kesäajassa. Illat olisivat valoisimpia pidempään, Rinne sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Odotuksista huolimatta kellojen siirtelystä ei päästä lähivuosina eroon, vaikka asiaa on puitu EU:ta myöten.

Euroopan neuvoston päätöksen mukaan kellojen siirtelyn pitäisi loppua vuonna 2021.

Rinteen mukaan nyt näyttää kuitenkin epävarmalta päästäänkö kellojen siirtelystä eroon silloinkaan.

Lopulliset päätökset pysyvästä kesäajasta tehdään kansallisesti eli Suomessa asiasta aikanaan päättää eduskunta.

Uusimmat

Fingerpori

comic