Uutiset

Pääministerit Sipilä ja Löfven keskustelivat Brexitin vaikutuksista Euroopan Unionille – Maahanmuutto ja ilmastonmuutoksen torjunta olivat myös teemoina

Ruotsin uusi hallitus on Stefan Löfvenin (sd.) toinen hallitus. Pääministerin ensimmäinen ulkomaanmatka suuntautui Suomeen.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastaanotti Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin (sd.) Valtioneuvoston linnassa tiistaiaamuna. Kuva: Joel Maisalmi

Ruotsin reilu viikko sitten aloittaneen uuden hallituksen pääministeri Stefan Löfven (sd.) sanoi heti pääministereiden tiedotustilaisuuden alussa, että Suomen-vierailu oli hänen ensimmäinen ulkomaanvierailunsa uutena pääministerinä. Löfven tapasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tiistaina, maanantaina hän oli tavannut presidentti Sauli Niinistön.

Sekä Löfven että Sipilä kiittelivät Suomen ja Ruotsin erityistä suhdetta ja yhteistyötä. Tiedotustilaisuudessa kieli oli englanti, ei ruotsi.

Pääministerit kertoivat keskustelleensa erityisen paljon Euroopan Unionin nykytilasta ja brexitin vaikutuksista.

Suomi aloittaa EU-puheenjohtajana ensi kesänä. EU–Britannia-suhteiden lisäksi ajankohtaisia asioita ovat muun muassa maahanmuutto- ja ilmastoasiat.

Löfvenin mukaan EU:ssa pitää edellyttää, että kaikkien jäsenmaiden on kunnioitettava yhteisiä arvoja.

Ilmastonmuutoksen torjunta oli myös Löfvenin ja Sipilän keskusteluaiheita. Pohjoismaiden ympäristöministerit ja Suomen, Norjan ja Islannin pääministerit olivat perjantaina Helsingissä sopimassa Pohjoismaiden yhteisistä ilmastotavoitteista.

Sipilän mukaan pääministerit keskustelivat paljon biotaloudesta ja siinä tehtävästä Suomen ja Ruotsin yhteistyöstä ja tutkimuksesta.

 

Löfvenin hallitus linjasi jo, että ei hae Nato-jäsenyyttä

– Teemme yhteistyötä Afrikassa liittyen maahanmuuttoon, Sipilä kertoi.

Sipilä kertoi, että Afrikkaan on tehty investointeja esimerkiksi pysyvään metsätalouteen.

Ministerit puhuivat myös kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä ja hybridiuhista. Löfvenin toinen hallitus linjasi, että tällä hallituskaudella Ruotsi ei ole hakemassa Nato-jäsenyyttä.

Löfven sanoi, että hänellä ei ole syytä spekuloida, miten Ruotsin Nato-linjaus vaikuttaa Suomen tulevan hallituksen Nato-linjaukseen.

Sipilän mukaan Suomessa ei ole nyt painetta Naton suuntaan.

Pääministereiltä kysyttiin myös, vaikuttaako Suomeen, jos Ruotsi allekirjoittaa YK:n yleiskokouksen vuonna 2017 ydinaseet kokonaan kieltävän sopimuksen. Suomi ja Ruotsi eivät ole sopimusta allekirjoittaneet. Löfvenin mukaan Ruotsin hallitus selvittää, mitä vaikutuksia sopimuksen hyväksymisellä tulisi olemaan. Sipilä ei ottanut kantaa asiaan.

Pääministerit puhuivat myös EU:n suhteista Kiinaan ja Venäjään.

Uusimmat

Fingerpori

comic