Uutiset

Pääsiäisen menoliikenne on vilkkaimmillaan teillä kiirastorstaina, paluuliikenteen ruuhkahuippujen arvioidaan ajoittuvan toiselle pääsiäispäivälle

Liikenneviranomaiset haluavat muistuttaa ennakoinnin tärkeydestä, sillä autoja on enemmän liikenteessä kuin esimerkiksi talvilomien aikaan.
Pääsiäisen automatkaa suunnittelevan kannattaa muistaa, että keliolosuhteet saattavat olla lähtöpaikassa hyvinkin erilaiset kuin määränpäässä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Pääsiäisen automatkaa suunnittelevan kannattaa muistaa, että keliolosuhteet saattavat olla lähtöpaikassa hyvinkin erilaiset kuin määränpäässä. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Pääsiäisliikenteen ruuhkat tieliikenteessä keskittyvät kiirastorstaille 18. huhtikuuta sekä toiselle pääsiäispäivälle 22. huhtikuuta. Menoliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstaina kello 13–19, arvioi Tieliikennekeskus ITM Finland. Liikenteen uumoillaan olevan runsasta myös pitkäperjantaina kello 9–14., pohjoisessa tiellä piisaa autoilijoita vielä myöhempäänkin.

– Autoja on huomattavasti enemmän liikenteessä kuin esimerkiksi hiihtolomien meno- ja paluuliikenteessä. Liikenne jonoutuu paikoin ja nopeudet laskevat liikenteen vilkkaimpien tuntien aikana, kertoo ITM Finlandin liikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun menoliikenne suuntautuu etupäässä pohjoiseen kolmos- ja nelosteille. Liikennettä on runsaasti valtatie 3:lla Tampereelle, valtatiellä 4 Lahden ja Jyväskylän kautta Ouluun ja Kemiin sekä valtatiellä 5 Heinolasta Varkauteen.

Kesänopeusrajoitukset koko maassa

Pääsiäisen vietosta useimmat palaavat sunnuntai-iltapäivän ja -illan aikana, mutta vilkkaimmillaan paluuliikenteen arvellaan olevan toisena pääsiäispäivänä maanantaina puolen päivän aikaan aina iltakahdeksaan saakka. Ruuhkia pääkaupunkiseudun suuntaan on samoilla tieosuuksilla kuin menoliikenteessäkin.

Kesänopeusrajoitukset ovat tuolloin voimassa jo koko maassa. Jaatinen muistuttaa kuitenkin, että ajokeli voi voi muuttua keväällä nopeastikin.

Ainakin menoliikenteessä sää näyttäisi suosivan. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan kiirastorstaina koko maassa saadaan nauttia aurinkoisesta ja poutaisesta säästä. Lämpötila kohoaa iltapäivän aikana maan etelä- ja länsiosassa jopa yli 15 asteeseen. Idässä ja pohjoisessa päivän ylin lämpötila on 10 asteen tienoilla. Aamulla tien pinnat voivat kuitenkin olla liukkaat, sillä yöllä suurimmassa osassa maata käydään pakkasen puolella.

Pitkäperjantaina Suomeen saapuu runsaamman pilvisyyden alue luoteesta ja paikallisten sadekuurojen riski kasvaa hieman. Sää pysyy todennäköisesti edelleen poutaisena. Pilvisyys on vaihtelevaa. Päivälämpötila on maan keski- ja pohjoisosassa vähän kiirastorstain lukemia alempi. Yli 15 asteen päästään todennäköisimmin maan eteläosassa.

Paluuliikenteen ruuhkapäivänä, maanantaina, on koko maassa epävakaisemman sään mahdollisuus, mutta sateet jäävät todennäköisesti vähäisiksi. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohonnee sunnuntaina 10-15 asteeseen, mutta pohjoisessa ja maanantaina koko maassa voidaan jäädä alle 10 asteeseen.

Kesärenkaat vaihdettava ennen vappua

Pääsiäisen automatkaa suunnittelevan kannattaa muistaa, että keliolosuhteet saattavat olla lähtöpaikassa hyvinkin erilaiset kuin määränpäässä.

Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin, joka tänä vuonna osuu huhtikuun 29. päivään. Kesärenkaiden vaihto on jo alkanut etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Poliisi valvoo pääsiäisliikennettä ja tarkkailee erityisesti nopeuksia ja ajotapoja.

– Valvomme etenkin niitä teitä, joilla liikennemäärät ovat suuria ja joilla on esiintynyt onnettomuuksia. Kiinnitämme totta kai huomiota myös turvalaitteiden käyttöön, turvaväleihin, ohituksiin ja lasten turvalliseen kuljettamiseen autossa, toteaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio tiedotteessa.

Liikenneturva muistuttaa pääsiäisliikenteeseen suuntaavia ennakoinnista, matkan tauotuksista ja hyvät yöunista. Esimerkiksi edellisen illan alkoholiannokset voivat vaikuttaa ajokuntoon.

Liikennetilanne-palvelusta löytyy ajankohtaista tietoa liikenteestä, kuten muun muassa häiriötiedotteita, kelikameroita ja maanteiden talvikunnossapidon reaaliaikaisia tietoja. Palvelusta löytyvät myös esimerkiksi junien matkustajaliikenteen asemakohtaiset aikataulu- ja täsmällisyystiedot.

Uusimmat

Fingerpori

comic