Uutiset

Päätoimittajien yhdistyksen Ahosniemi: "Toimiva itsesääntely on sananvapautemme peruspilareita"

Toimiva sananvapaus edellyttää medialta vahvaa ja toimivaa itsesääntelyä, toteaa Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi.

Ahosniemen mukaan median sananvapauteen toisaalta kuuluu myös päätoimittajan vahva asema. Hänen mukaansa vihjailut, että suuri toimija, kuten Yleisradio, poistuisi alan itseääntelyelimen eli Julkisen sanan neuvoston (JSN) alaisuudesta, ei olisi alan kannalta hyväksi.

-Kun itsesääntely toimii, se on sananvapauden kannalta merkittävä asia, Singaporesta tavoitettu Ahosniemi kommentoi Lännen Medialle.

Yleisradion vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen antoi ymmärtää sunnuntaina julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Yle voisi perustaa oman sääntelyelimen valvomaan linjaansa, jos Julkisen sanan neuvosto (JSN) puuttuisi siihen liikaa.

-Ylehän on vapaaehtoisesti JSN:n jäsen. Jos JSN ryhtyy liikaa määrittelemään Yleisradion journalistista linjaa, Yleisradion täytyy varmaan perustaa oma elin sitä varten, Jääskeläinen sanoo haastattelussa.

Sunnuntaina aamupäivällä Jääskeläinen tarkensi Twitterissä, ettei Yle ole irtaantumassa JSN:stä.

-Hei. Aamun Hesarin jutusta: Se ei ollut edes vihjaus. Ei Yle tietenkään ole JSN:stä lähdössä mihinkään, Jääskeläinen tviittaa.

-Tarkoitin heitollani alleviivata vain, että päätösvalta Ylen journalismista pitää olla Ylellä, hän jatkaa Twitterissä.

Ahosniemen mukaan nykyinen median sääntelyjärjestelmä Suomessa toimii, vaikka sitä voidaan parantaa, jos aihetta on.

Pahin vaihtoehto hänen mukaansa olisi, että mediaa valvoisi virkamiehistä tai poliitikoista muodostettu komissio.

-Sellainen vaara on olemassa, että lainsäätäjät laittavat sitten jonkin poliittisen päällystakin kontrolloimaan mediaa, ja tällaisia esimerkkejä maailmalla on.

-Tottakai itsesääntelystä pitää pystyä keskustelemaan, sitä voidaan kritisoida, mutta toimiva itsesääntely on yksi meidän sananvapautemme keskeisiä peruspilareita, hän lisää.

Yleisradiosta on käyty poikkeuksellisen voimakasta keskustelua puolen vuoden aikana. Keskustelu lähti viime marraskuussa julkaistusta jutusta, jossa käsiteltiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten omistusyhteyksiä Katera Steel -nimiseen yhtiöön, joka teki alihankintaa valtio-omisteiselle kaivosyhtiö Terrafamelle.

Jääskeläinen käsitteli juttua pääministerin yhteydenoton jälkeen niin, että Julkisen sanan neuvosto antoi maaliskuussa Yleisradiolle langettavan päätöksen. JSN katsoi, että päätoimittaja oli taipunut painostukseen.

Kohun seurauksena Ylestä irtisanoutui toimittajia, ja Yle teetti myös oman selvityksen johtamiskäytännöistään ja riippumattomuudestaan. Selvitys julkaistiin toukokuussa.

Ylestä irtisanoutuneet toimittajat myös julkaisivat kirjan kokemuksistaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic