Uutiset

Päätös homoparien vihkimisestä viivästyy ainakin kevääseen – Kirkolliskokoukseen ei mietintöä

Syksyn kirkolliskokous ei saa tehtyä päätöstä odotetuimmasta aiheestaan, samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Aloitteen käsittely venyy ainakin puolella vuodella, ehkä jopa vuodella.

-Kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta ei ole tulossa vielä mietintöä, ehkä keväällä, kertoo kirkolliskokouksen pääsihteeri Katri Kuuskoski Lännen Medialle.

Kirkolliskokouksen syysistunto alkaa ensi viikon maanantaina 6. marraskuuta Turussa. Kokous kestää neljä päivää.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen jakaa kirkon sisällä mielipiteitä puolesta ja vastaan. Osa papeista vihkii jo samaa sukupuolta olevia pareja, vaikka kirkolliskokous ei ole päättänyt asiasta. Kolme pappia on saanut hiippakuntiensa tuomiokapituleilta varoituksen, yksi vakavan moitteen.

Valiokunnat käsittelevät aloitetta

Aloite kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta pyörii tällä hetkellä kirkolliskokouksen valiokuntakäsittelyssä. Aloite on lähetetty perustevaliokuntaan, ja yleisvaliokunnan on määrä antaa siitä lausunto perustevaliokunnalle, ennen kuin perustevaliokunta saa työnsä valmiiksi.

Jotta aloitteesta voitaisiin tehdä päätös, perustevaliokunnan pitäisi saada siitä aikaiseksi mietintö. Sellaista ei siis ole luvassa vielä ensi viikoksi.

Kirkolliskokous kokoontuu vain kahdesti vuodessa, joten päätöksenteko on verkkaista. Ei ole edes mitään takeita, että kirkolliskokous pääsisi vielä keväälläkään äänestämään valmiista mietinnöstä.

-Se riippuu perustevaliokunnasta ja siitä, että se on saanut yleisvaliokunnan lausunnon, kertoo Kuuskoski.

Kun asiasta aikanaan äänestetään, tarvittava äänimäärä riippuu mietinnön sisällöstä. Kuuskoski ei pysty ennakoimaan, tarvitaanko tähän kysymykseen pelkkä määräenemmistö vai kolmen neljäsosan enemmistö.

Helanderin selvitys taustatyön avuksi

Piispainkokous otti muutama viikko sitten kantaa professori emeritan Eila Helanderin selvitykseen kirkon vihkioikeuden säilyttämisestä. Helander esitti samalla kompromissia, jossa kirkon avioliittokäsitystä ei muutettaisi, mutta papit saisivat vihkimiseen omantunnonvapauden. Ratkaisu olisi myös nykyisen avioliittolain mukainen.

Piispainkokous esitti 11. lokakuuta, että Helanderin selvitystä käytetään avioliittokysymyksessä kirkolliskokouksen jatkotyön apuna. Piispainkokouksen mukaan kirkon on syytä säilyttää vihkioikeutensa. Lisäksi piispainkokous esittää, että näkemyserot suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoon eivät muodostu kirkkoa jakavaksi asiaksi.

Piispainkokouksen kannasta huolimatta kirkolliskokoukselta ei siis saada nopeaa päätöstä asiasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic