Uutiset

Paavi sai lämpimän vastaanoton Vapaudenaukiolla – otti puheessaan tiukan kannan kulutuskulttuuriin

Vapaudenaukion jumalanpalvelus on paavin viimeinen julkinen tilaisuus Baltian-kiertueellaan. Yleisö oli hiljaa aukiolla, kun paavi puhui.
Paavi kiersi Vapaudenaukiolla varta vasten itselleen tehdyllä autolla Tallinnassa ennen jumalanpalveluksen alkua.

Viron historia toi paavi Franciscukselle mieleen Mooseksen ja israelilaisten paon Egyptistä.

Franciscus totesi tämän Vapaudenaukiolla pitämässään messusaarnassa tiistaina iltapäivällä Tallinnassa. Samalla hän viittasi Laulavaan vallankumoukseen, joka johti Viron itsenäisyyden palautumisen 1980–1990-lukujen vaihteessa.

– Te tiedätte, millaista on kamppailla vapauden puolesta, te voitte samastua siihen, Franciscus totesi.

Franciscuksen Baltian-matkan yhtenä syynä on Viron, Latvian ja Liettuan itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuodet. Franciscus esitti kuitenkin samalla kritiikkiä kulutuskulttuuria kohtaan.

– Te ette saavuttaneet vapauttanne päätyäksenne orjiksi konsumerismille, individualismille tai vallanhalulle, hän jatkoi.

Paavi piti puheensa italiaksi, mutta se käännettiin viroksi Vapaudenaukion yleisölle. Vatikaani myös julkaisi käännöksen puheesta.

Franciscus johtaa jumalanpalvelusta, mutta häntä avustivat muut papit. Yksi jumalanpalvelukseen osallistuva pappi jumalanpalveluksessa on Viron piispa Philippe Jourdan. Lavalla näkyi myös Suomen piispa Teemu Sippo, kun ehtoollista asetettiin.

Yleisö tervehti lämpimästi

Paavi Franciscuksen johtama messu käynnistyi Tallinnassa kello 16:n jälkeen.

– Rakastan sinua! kuului yleisöstä italiaksi, kun paavi Franciscus saapui iltapäivällä Vapaudenaukiolle.

Paavi Franciscuksen pitämä jumalanpalvelus on hänen Tallinnan-matkansa huipennus.

Vapaudenaukiolle oli kerääntynyt paljon yleisöä jo siinä vaiheessa, kun paavi ajoi golf-kärryn näköisessä ajokissaan kiertämään aukiota.

Yleisö hurrasi paaville ja heilutteli omien maiden lippuja, kun tämä kiersi yleisön joukossa. Myös Suomen lippuja näkyi yleisössä paljon.

Järjestäjien maanantaina ilmoittaman luvun mukaan jumalanpalvelukseen osallistuu enintään 12 000 ihmistä. Aukiolla oli kuitenkin väljää. Myös läheisten rakennusten ikkunoihin on kerätty seuraamaan tilaisuutta.

Virossa on noin 6–7 tuhatta roomalais-katolilaista.

Paavin pitämä jumalanpalvelus on hänen Baltian-matkansa viimeinen julkinen esiintyminen. Franciscuksen on määrä jatkaa illalla takaisin Vatikaaniin neljän päivän Baltian-kiertueen jälkeen.

Edellisen kerran paavi on vieraillut Virossa vuonna 1993.

Juttua päivitetty kauttaaltaan jumalanpalveluksen edetessä 25.9.2018 kl 17.00. Myös tarkennettu arviota yleisömäärästä.

Uusimmat

Fingerpori

comic