Uutiset

Paavi tunnustaa ja tuomitsee seksuaalisen hyväksikäytön historiallisessa kirjeessä – pappien rankaisemisesta ei puhetta

Paavi Franciscus on tiettävästi ensimmäinen paavi, joka on koskaan ottanut suoraan kantaa katolisen kirkon laajoihin pedofilia- ja hyväksikäyttötapauksiin.

Paavi Franciscus pyytää anteeksi ja tuomitsee katolisen kirkon piirissä tapahtuneen lasten seksuaalisen hyväksikäytön avoimessa kirjeessä.

Kerta on ensimmäinen, kun kukaan paavi ottaa kantaa katolisen kirkon pappien tekemiin hyväksikäyttöihin.

Kirjeessä paavi tunnustaa, että katolinen kirkko ummisti silmänsä hyväksikäyttötapauksilta ja hiljensi uhreja, jotka ovat joutuneet pappien hyväksikäyttämiksi.

Hän kohdistaa sanansa ”kaikille kastetuille” eli koko katoliselle kirkolle.

Kirjeessä on useita viittauksia uuteen testamenttiin ja kristilliseen symboliikkaan. Paavi kirjoittaa, että katolinen kirkko ei ole toiminut julistamansa sanan mukaisesti.

Paavin kirje on reaktio viime viikolla Yhdysvalloissa julkaistuun laajaan selvitykseen, mihin on koottu tiedot satojen katolisten pappien tekemistä hyväksikäytöistä Pennsylvanian osavaltiossa USA:ssa.

Useiden vuosikymmenten tapahtumat koostava raportti kertoo tuhansista uhreista osavaltion alueella.

Ei puhetta rangaistuksista

Paavi kirjoittaa, että katolisen kirkon on kyettävä luomaan kulttuuri, jossa ei pääse tapahtumaan hyväksikäyttöä, ja jossa tapauksia ei voida enää salata.

Useissa kohdissa tekstiä paavi sanoo, että kaikilla kirkon parissa toimivilla on vastuu siitä, että hyväksikäyttötapaukset saadaan loppumaan.

Tämän konkreettisemmin paavi ei ota kantaa keinoihin, millä rikokset jatkossa saadaan pysäytetyksi.

Paavi ei myöskään mainitse mitään rangaistuksista papeille, jotka ovat syyllistyneet hyväksikäyttöön.

Muutaman päivän päästä paavi vierailee Irlannissa. Siellä hänen odotetaan tapaavan henkilöitä, jotka ovat joutuneet hyväksikäyttävien pappien uhreiksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti