Uutiset

Paavo Väyrynen tapasi ex-presidentti Mugaben 1980-luvulla – "hän oli täydellinen vastakohta sille, jona hänet tunnettiin myöhempinä vuosina"

Tänään menehtynyt Robert Mugabe hallitsi Zimbabwea 37 vuotta ennen syrjäyttämistään. Hänen valtakaudellaan valtio nousi ensin Afrikan mallimaaksi, jonka talous romahti tällä vuosituhannella.
Zimbabwen entinen presidentti piti puhetta 96-vuotispäivänään vuonna 2016. Seuraavana vuonna hänet syrjäytettiin Kuva: AARON UFUMELI
Zimbabwen entinen presidentti piti puhetta 96-vuotispäivänään vuonna 2016. Seuraavana vuonna hänet syrjäytettiin Kuva: AARON UFUMELI

Kun pitkäaikainen ministeri Paavo Väyrynen tapasi tänään menehtyneen Zimbabwen ex-presidentti Robert Mugaben tammikuussa 1986, tämä oli hänen mukaansa hyvin dynaaminen ja uudistushaluinen mies.

– Oikeastaan täydellinen vastakohta sille, jona hänet tunnettiin myöhempinä vuosina, Väyrynen sanoo.

Ulkoministeri Väyrynen vieraili tuolloin Zimbabwessa pohjoismaisten kollegojensa kanssa. Vierailun tarkoitus oli luoda yhteistyösuhteet pohjoismaiden ja eteläisen Afrikan kehitysyhteisön maiden välillä.

Siihen aikaan Zimbabwe oli Väyrysen mukaan hyvin kehittynyt maa, jonka talous oli kunnossa.

– Kävimme Mugaben kanssa hyvän keskustelun. Hänellä oli hyvin selkeä kanta siihen, että valkoihoista väestöä ei tule kohdella kaltoin, ja että maan taloudelle on tärkeää, että siellä on eurooppalaistaustaisia maanviljelijöitä, Väyrynen sanoo.

Hän kuvailee Mugabea kohteliaaksi ja ystävälliseksi.

– Mutta ei voi sanoa, että hän olisi ollut sillä tavalla sydämellinen niin kuin jotkut ovat.

Robert Mugabe syntyi 21. helmikuuta Hararen lähistöllä. Jesuiittapapit kouluttivat hänet, ja hän työskenteli alakoulun opettajana ennen lähtöään Etelä-Afrikkaan Fort Haren yliopistoon, joka oli siihen aikaan afrikkalaisen nationalismin kasvualusta.

Mugabe palasi valkoisten hallitsemaan ja Rhodesian nimellä tunnettuun kotimaahansa vuonna 1960. Neljä vuotta myöhemmin hänet pidätettiin ja vangittiin. Mugaben vauvaikäinen poika kuoli malariaan hänen istuessaan vankilassa, eikä häntä päästetty vankilasta hautajaisiin.

Vapauduttuaan vuonna 1975 hän nousi Rhodesian hallitusta vastaan sotaa käyneen voimakkaan sissijärjestön ZANLA:n huipulle.

Sodan päätyttyä Mugabesta tuli Zimbabwen ensimmäinen tummaihoinen pääministeri. Hän tarjosi anteeksiantoa ja sovintoa vanhan siirtomaavallan edustajille.

Ensimmäisten vuosien ajan Mugabe johti kasvavaa taloutta, jossa kasvun hedelmät käytettiin teihin, patoihin ja mustien zimbabwelaisten kouluttamiseen. Mugaben valtakauden ensimmäisen vuosikymmenen puolessavälissä monet Britanniaan tai Etelä-Afrikkaan paenneet valkoiset yrittivät palata Zimbabween, josta oli tullut Afrikan valtioiden malliesimerkki.

Ei kuitenkaan mennyt pitkään ennen kuin Mugabe alkoi käyttää kovia otteita haastajiaan vastaan.

Kun maan länsiosissa nousi 1980-luvun puolenvälin jälkeen kapina, Mugabe lähetti paikalle Pohjois-Koreassa koulutettuja sotilaita. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan jopa 20 000 siviiliä kuoli.

Oltuaan kaksi kautta pääministerinä Mugabe muutti perustuslakia ja teki itsestään presidentin vuonna 1987. Viisi vuotta myöhemmin Mugaben vaimo Sally menehtyi. Häntä pidettiin ainoana ihmisenä, joka piti miehensä kurissa.

1990-luvun loppuun mennessä Mugabesta oli tullut johtaja, joka ei ollut tottunut toteuttamaan kansan tahtoa. Tuolloin hän hävisi äänestyksen uudesta perustuslaista, mikä oli hänen ensimmäinen suuri tappionsa. Hän syytti siitä valkoista vähemmistöä, jota hän kutsui Zimbabwen vihollisiksi.

Maareformin hidas eteneminen suututti enemmistön ja valkoisia maanviljelijöitä alettiin ajaa pois mailtaan. Mugabe kutsui hyökkäyksiä siirtomaa-ajan vääryyksien korjaamiseksi.

Viljelysmaiden haltuunotto johti Zimbabwen viennin romahtamiseen. Maan talous kutistui yli kolmanneksella kahdeksan vuoden aikana ja työttömyys nousi yli 80 prosenttiin. Miljoonat Zimbabwelaiset pakenivat ulkomaille.

Pohja saavutettiin vuonna 2008, kun inflaatio oli 500 miljardia prosenttia. Kansa siirtyi länsimaiden tukeman Morgan Tsvangirain taakse, ja itsensä imperialististen länsimaiden vastustajaksi profiloinut Mugabe uhkasi hävitä presidentinvaalit. Tsvangirai vetäytyi vaalista, kun Mugaben puolueen aktiivit tappoivat hänen kannattajiaan joukoittain.

Viimeisinä vuosina Mugaben terveys alkoi heiketä ja hän petasi leveästä elämästään tunnetulle toiselle vaimolleen Grace Mugabelle tietä seuraajakseen. Zimbabwen armeija kuitenkin syrjäytti Mugaben marraskuussa 2017.

Mugaben lähtöä juhlittiin ympäri Zimbabwea. Hän itse piti lähtöään perustuslain vastaisena ja nöyryyttävänä ja koki tulleensa petetyksi. Hän ehti olla vallassa 37 vuotta.

Mugaben viimeiset vuodet kuluivat pääkaupunki Hararessa sijaitsevan ylellisen kartanon ja Singaporen välillä, missä hän sai hoitoa sairauksiinsa. Hän kuoli Singaporessa 95 vuoden iässä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti