Uutiset

Päivi Haapaniemi ei ole kaivannut pelikoneita – Veikkaus tekee useita muutoksia automaatteihinsa, aikamuistuttajakin tulossa

Ensi vuonna pelaajilla on käytössä lisää erilaisia hallinnan välineitä, joita Veikkaus parhaillaan suunnittelee. Korona-aika on vähentänyt merkittävästi Veikkauksen pelituottoja – noin 10 miljoonaa euroa viikossa.
Päivi Haapaniemi pelaa silloin tällöin, mutta hän ei kaivannut pelaamista korona-aikana. Hän oli Kajaanissa lomamatkalla Porista. Kuva: Tanja Nuotio
Päivi Haapaniemi pelaa silloin tällöin, mutta hän ei kaivannut pelaamista korona-aikana. Hän oli Kajaanissa lomamatkalla Porista. Kuva: Tanja Nuotio

Pelikoneet avautuivat koko maassa kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla keskiviikkona kello 11, mutta suurta ryntäystä koneille ei nähty.

– Ei haittaa, vaikka nämä menisivät kokonaan kiinni, Päivi Haapaniemi tuumasi marketin aulassa keskiviikkona.

Hän ei ole kaivannut peliautomaatteja korona-aikana, vaikka silloin tällöin hän tykkääkin pelata erityisesti Pikapokeria ja Fruttista.

– Enemmän minua harmitti, kun kahvilat ja kirpputorit olivat kiinni. Nyt elämä on kaiken kaikkiaan helpottunut, porilainen Haapaniemi nauroi vapautuneen oloisesti kesälomareissullaan Kainuussa.

Peliautomaatit olivat kiinni noin neljä kuukautta, koska Veikkaus sulki rahapeliautomaattinsa koronaviruksen tarttumisen estämiseksi 13. maaliskuuta.

Nimettömänä pysyttelevä mies pelaa kolikkokukkaro kädessään ja kommentoi, että ei hänkään ole pelaamista kaivannut.

– Tämä vie vaan rahat.

Toinen mies kertoo, että ei ole koskenut peliautomaatteihin 12 vuoteen. Aiemmin työelämän aikana rahaa kului peleihin paljon. Hänkin haluaa pysyä nimettömänä.

– Minulla oli suorastaan peliongelma 1980- ja 90-luvuilla ja vielä 2000-luvun alussakin. Koskaan en kuitenkaan ylivelkaantunut, mies kertoo.

”Tulemme tehostamaan ikärajavalvontaa”

Asiat eivät siis ole enää ennallaan peliautomaateillakaan – ja lisää muutoksia on luvassa.

Keskiviikkona avattiin vain noin puolet 16 300 pelistä, jotta asianmukaiset turvavälit ja turvallinen asiointikokemus toteutuvat.

– Kun koronatilanne maassamme on selvästi rauhoittunut, olemme saaneet yhä enemmän toiveita peliautomaattien avaamisesta, Veikkauksen suunnittelu- ja kehitysjohtaja Marko Peltokorpi kertoo.

Pelipisteisiin on tuotu tuttuja suojaelementtejä, kuten käsidesiä ja pleksejä sekä turvavälimerkintöjä lattialle.

Peltokorpi kertoo, että Veikkaus on kevään aikana kehittänyt teknisiä valmiuksia peliautomaattien keskitettyyn ohjaukseen.

– Olemme siis entistä valmiimpia mahdollisissa poikkeustilanteissa.

Uutta on nyt se, että peliautomaatit avautuvat päivittäin vasta kello 11. Se mahdollistaa usealle riskiryhmään kuuluvalle huolettoman ostoksilla käynnin pelejä kohtaamatta.

– Tulemme tehostamaan ikärajavalvontaa ja korotamme kaiken rahapelaamisen suojaikärajaa 30 vuoteen.

Negatiiviset vaikutukset ovat satoja miljoonia

Korona-aika on vähentänyt merkittävästi Veikkauksen pelituottoja.

– Olemme jääneet viikoittain noin 10 miljoonaa euroa korona-aikaa edeltäneestä pelikatteestamme, Peltokorpi toteaa.

Vuositasolla negatiiviset vaikutukset ovat satoja miljoonia.

Veikkaukselta on vaadittu yhä lisää vastuullisuutta, sillä kymmenettuhannet suomalaiset kärsivät rahapeliriippuvuudesta.

– Peliautomaattien tuntuva vähentäminen on yksi keskeisimmistä vastuullisuutta edistävistä toimenpiteistämme ennen pakollisen tunnistautumisen käyttöönottoa ensi tammikuussa.

Ensi vuonna pelaajilla on lisää erilaisia hallinnan välineitä, joita parhaillaan suunnitellaan. Automaatteihin on esimerkiksi tulossa aikamuistuttaja kertomaan pelaajalle vartin välein hänen automaatilla käyttämästään ajasta.

Automaatteja on jo poistettu yli 2 000

Veikkaus vähentää hajasijoitettujen peliautomaattien määrää tänä vuonna kaikkiaan yli 40 prosentilla.

Tämän vuoden lopussa peliautomaatteja on enää 10 500. Nyt niitä on 16 300, tammikuussa määrä oli 18 500.

Tähän mennessä peliautomaatteja on jo poistettu yli 2 000. Työ tulee jatkumaan kiihtyvänä koko loppuvuoden ajan.

Määrät laskevat kaikenkokoisissa myyntipaikoissa niin kaupoissa, kioskeilla, liikenneasemilla kuin ravintoloissakin.

Huomattava muutos koskee peliautomaattien enimmäismäärää. Jatkossa isoimmissakaan myyntipaikoissa ei voi olla neljää peliautomaattia enempää.

Myös peliautomaattipaikkojen määrä tulee laskemaan useilla sadoilla.

Korona-aikana ei ole nähty suurta ryntäystä nettipeleihin.

Uusimmat

Fingerpori

comic