Lounais-Häme Uutiset

Päivi Räsänen (kd.): Rokotetietoa on jaettava jo äitiyspakkauksessa – Lastenneuvoloissa annettu rokotetieto voi tulla liian myöhään

Räsänen ehdottaa myös hälytysjärjestelmän luomista rokotusten laumasuojan turvaamiseksi.
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) teki kirjallisen kysymyksen siitä, millä tavalla rokotekattavuudesta pitäisi huolehtia vielä paremmin.

Rokotusten laumasuojan seuraamiseksi pitäisi luoda velvoittava hälytysjärjestelmä, jossa suojarajan alituksen tulisi johtaa kunnassa tehostettuihin toimenpiteisiin rokotuskattavuuden parantamiseksi.

Tätä vaatii asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen.

Kirjallisessa kysymyksessään Räsänen ehdottaa myös sitä, että rokotetietoa pitäisi jakaa jo äitiyspakkauksen mukana, sillä neuvoloissa annettava tieto voi tulla liian myöhään.

– Vanhempien tulisi voida paneutua rokotustietoon jo ennen lapsen syntymää. Ehdotan, että äitiyspakkauksiin sisällytettäisiin vihkonen, jossa annettaisiin asiallista tietoa lapsen tulevasta rokotusohjelmasta sekä rokotusten avulla ehkäistävistä tartuntataudeista. Myös äitiysneuvolakäynneillä rokotuksista voitaisiin jakaa tietoa, Räsänen toteaa.

Rokotteista vääriä käsityksiä jopa terveydenhuollon ammattilaisilla

Räsänen on huolissaan myös siitä, että rokotteisiin liittyviä vääriä käsityksiä esiintyy jopa terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskuudessa. Tämän vuoksi rokotteisiin liittyvää tutkimustietoa pitää jakaa myös alan ammattilaisille.

Hänen mukaansa pikkulasten vanhemmat tarvitsevat asiallista ja tutkimukseen perustuvaa tietoa rokotuksista ja tartuntataudeista, joita rokotuksilla on taltutettu.

– Terveydenhoidon ammattihenkilöiden koulutuksessa tulee kauttaaltaan tehostaa rokotteisiin liittyvää tutkimustietoa, hän kirjoittaa tiistaina jättämässään kirjallisen kysymyksen perusteluissa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi Räsäsen ehdotusta hyvänä ehdotuksensa Twitterissä.

Lue myös: Saarikko väläyttää ekstralisiä perheille, jotka huolehtivat lastensa rokotukset loppuun asti – ”Pakon hyödyllisyydestä ei ole aukotonta näyttöä”

– On tarpeen lisätä tietoutta siitä, minkälaisia tauteja rokotteilla torjutaan, hän kirjoitti.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esitti viikonvaihteessa, että lasten rokottaminen olisi ehto lapsilisän maksamiselle tai muiden perhe-etuuksille. Hänen mukaansa perhe-etuuksien rokotusten perusteella olisi yksi keino turvata rokotekattavuus.

Luitko tämän: Pitäisikö vain rokotettujen lapsien perheille antaa lapsilisää? Opetusministeri Grahn-Laasonen ehdottaa tämän selvittämistä

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti