Uutiset

Päivi Räsänen: Tarkoittaako sote-uudistuksen palkkatasaus jopa miljardin euron lisälaskua?

Kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen ei ole vielä päättänyt kantaansa sote-uudistukseen.

-Perusasenteeni on, että olen rakentavasti liikkeellä. Oma kantani on tällä hetkellä aidosti auki, Räsänen linjaa.

Kansanedustaja pohtii, että joka tapauksessa joudutaan hyväksymään kompromissi.

-Nyt kysymys kuuluu, kumpi vaihtoehdosta sisältää suuremman riskin. Se, että esitys hyväksytään, vai se, että aloitamme jälleen kerran alusta.

Yksi esityksen riskeistä liittyy palkkaharmonisointiin.

-Tähän haluan saada tarkemman vastauksen. Haitari on liian suuri. On puhuttu muutamasta kymmenestä miljoonasta, mutta jopa miljardin euron lisälaskusta, kun palkkoja tasataan.

Työtuomioistuimen tuoreen ennakkopäätöksen mukaan saman työnantajan palvelukseen siirtyvien pitää saada samasta työstä sama palkka.

Kun palkkoja ei voi alentaa, on toisten palkkoja nostettava. Räsäsen mukaan tämä tarkoittaisi soten myötä yli 200 000 työntekijän palkkatasausta.

 

Räsänen ponnahti viikolla valokeilaan, kun valtakunnansyyttäjä nosti syytteet entistä poliisijohtoa vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyte koskee muun muassa entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa.

Jupakassa on kyse tietolähteistä. Räsänen alkoi ministerinä kysellä Helsingin poliisilaitoksen kirjattujen ja rekisteröityjen tietolähteiden perään syksyllä 2013, kun Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapaus tuli päivänvaloon. Kävi ilmi, ettei tietolähteitä löytynyt lainkaan.

Nyt, yli neljä vuotta myöhemmin, Räsänen muistelee tuota aikaa, jolloin hän joutui tekemään uransa ehkä vaikeimman päätöksen.

-Tilanne oli poikkeuksellinen. Eipä taida ministeriön historiassa olla toista tapausta, jossa ministeri joutuu tekemään alaisestaan hallinnosta tutkintapyynnön. Mietin yhden yön, mitä tekisin. En löytänyt toista tapaa. Vaihtoehtona olisi ollut sisäinen selvitys, mutta sitä olisivat käytännössä tehneet ne, joiden toimintaa piti tutkia.

 

Päivi Räsänen kertoo videolla lapsenlapsistaan:

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic