Uutiset

Päivi Räsäsen viivytysyritys epäonnistui – Alkoholilain kiivas käsittely jatkui yötä vasten

Eduskunta päätyi äänestämään alkoholilain käsittelyaikataulusta torstai-iltana, kun oppositio yritti pelata aikaa ja siirtää keskustelun perjantaiaamulle.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) esitti, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö pantaisiin pöydälle niin, että sen käsittely jatkuisi perjantaiaamuna kello 10. Häntä kannatti Sari Tanus (kd.).

-Mikä on yhteiskunnallinen tarve, joka vaatii tämän asian käsittelyä näin nopeasti? Räsänen kysyi.

Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) esitti heti Räsäsen jälkeen mietinnön pöydällepanoa niin, että käsittely jatkuu torstain kolmannessa täysistunnossa. Häntä kannatti Jukka Kopra (kok.).

Jokisen esitys voitti äänin 82–47. Poissa oli 70 kansanedustajaa. Äänestykseen jouduttiin haalimaan edustajia kesken olleista glögijuhlista eduskunnan tiloista. Eduskuntakeskustelu jatkui kello 21.15 torstain kolmannella täysistunnolla.

Puheenvuoroissa pidettiin kiinni sääntelystä

Kiivaasti alkaneessa täysistuntokeskustelussa kuultiin illan aikana useita alkoholilain uudistusta vastustavia puheenvuoroja.

Kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) hyökkäsi puolueensa ajaman uudistuksen kimppuun.

-150 lisäkuolemaa on vain jäävuoren huippu. Todelliset vaikutukset ovat 200–500, hän sanoi.

Puska muistutti vanhempien runsaan alkoholinkäytön lisäävän nuorten syrjäytymisriskiä ja toivoi päättäjiltä nuorille turvallista joululahjaa.

-Ei lasista lapsuutta.

Puska jatkoi, että onneksi hallituspuolueet ovat sopineet äänestyksen olevan omantunnon kysymys. Silloin salista kuului välihuuto: Ei ole!

Osa opposition edustajista oli prosenttien lisäksi huolissaan erityisesti siitä, että valmistustaparajoite oltiin edelleen poistamassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan esityksessä. Lisäksi he peräänkuuluttivat lakiin selkeää kieltoa etämyynnille.

Lakiin useita muutosesityksiä

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen oli jättänyt eduskunnan keskuskansliaan muutosesityksen lakipakettiin. Räsäsen esittää, että alkoholipitoisuudet pitäisi osin laskea 3,5 prosenttiyksikköön kaupoissa.

Oppositiokansanedustaja Jani Mäkelä (ps.) taas esittää kaupassa myytävän alkoholin vahvuuden nostamista 8,5 prosenttiin.

Räsäsen ja Mäkelän esitysten lisäksi keskuskansliaan jätettiin kaksi muuta muutosesitystä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöön, joten perjantaiaamuna kello 10 jälkeen on luvassa useita äänestyksiä, kun mukaan tulee vielä hallituksen alkuperäinen esitys 5,5 prosentin vahvuisista alkoholijuomista kaupoissa.

Vasta sitten päästään kantaa mittaamaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan 4,7 prosentin esitystä vastaan. Se on nykyisin sallittu alkoholipitoisuus kaupoissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic