Uutiset

Päivittäistavarakauppa haaveilee kymmenien miljoonien käsikauppalääkemyynnistä

Päivittäistavarakaupan yhdistys uskoo, että itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen voisi kasvattaa alan myyntiä kymmenillä miljoonilla euroilla.

Hallituksen puoliväliriihen suunnitelmien mukaan tarkoituksena on selvittää tiettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin mahdollista laajentamista päivittäistavarakauppaan. Laajentaminen koskisi esimerkiksi lääkerasvoja, mutta ei kuitenkaan särkylääkkeitä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tuoreimpien tilastojen mukaan käsikauppalääkkeiden kuluttajamyynnin kokonaisarvo oli vuonna 2015 noin 336 miljoonaa euroa.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja

Kari Luodon

mukaan tästä kakusta noin puolet voitaisiin vapauttaa muuhunkin kuin apteekkimyyntiin.

– Nikotiinivalmisteet on jo aiemmin vapautettu, ja niistä noin 80 prosenttia myydään Suomessa kaupoissa.

Hänen mukaansa vastaavasti Ruotsissa, jossa itsehoitolääkkeiden myynti on jo vapautettu, suuri osa kaupasta tapahtuu edelleen apteekeista.

– Jos vetäisi näistä keskiarvon, voisi helposti ajatella, että puolet siitä noin 150 miljoonan euron [kaupoissa myytävien] itsehoitolääkkeiden markkinasta voisi siirtyä aika nopeasti kaupan myytäväksi. Puhuttaisiin ehkä 75 miljoonan euron myynnistä, Luoto arvioi.

Kipulääkkeiden osuus itsehoitolääkkeiden myynnistä on noin 18 prosenttia eli noin 62 miljoonaa euroa. Vastaavasti avohoidon reseptilääkkeitä myydään vuodessa noin kahden miljardin euron edestä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic