Uutiset

Pakistan lupaa vapauttaa alas ampumansa intialaispilotin

Abhinandan Varthaman joutui Pakistanin vangiksi keskiviikkona, kun Pakistanin pudotti hänen ohjaimissaan olleen intialaishävittäjän. Kuva: ISPR HANDOUT

Intian ja Pakistanin sapenkalistelu on vaihtumassa liennytykseen.

Pakistanin pääministeri Imran Khan lupaa, että Pakistan vapauttaa rauhaneleenä intialaisen lentäjän perjantaina. Khan tarjoaa Intialle neuvotteluja, jolla vähennettäisiin riskiä siitä, että kahden ydinasevallan välille syttyisi sota vahingossa.

Pakistan pudotti torstaina Abhinandan Varthamanin ohjaamaan intialaisen hävittäjän, joka kaarteli maiden raja-alueella Kashmirissa. Kone putosi Pakistanin hallitsemaan Kashmirin osaan.

Abhanandan antoi kasvot naapurusten välien kiristymiselle. Pakistan julkaisi pilotista videokuvaa, jossa näytettiin ensin kiinniotto ja myöhemmin vankilakuvaa.

Monet valtiot, muun muassa Yhdysvallat ja Kiina, ovat kehottaneet Intiaa ja Pakistania katkaisemaan kostoiskujen kierteen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Hanoissa, että Yhdysvallat on välittänyt Intian ja Pakistanin konfliktissa.

Ilmaisku jihadistileiriin

Naapurusten välit kiristyivät, kun autolla tehty itsemurhaisku tappoi yli 40 intialaista puolisotilaallisten joukkojen jäsentä Intian puoleisessa Kashmirissa tämän kuun puolivälissä.

Viime tiistaina Intian ilmavoimien hävittäjät iskivät Pakistanin maaperälle. Kohteena oli kylä, jossa autopommin toimeenpannut jihadistiryhmä piti Intian mukaan harjoitusleiriä. Se oli ensimmäinen Intian ilmaisku Pakistanin puolelle vuoden 1971 sodan jälkeen.

Pakistan kosti ampumalla alas kaksi intialaista hävittäjää Kashmirin rajan läheisyydessä. Raja-alueella Kashmirissa on myös ollut laukaustenvaihtoa Intian ja Pakistanin armeijoiden välillä.

Pakistan sulki ilmatilansa, mikä pakotti kaupalliset lentoyhtiöt muuttamaan lentoreittejä. Thai Airways ilmoitti torstaina, että se peruu lennot Pakistaniin ja Eurooppaan. Tuhannet matkustajat jäivät jumiin Bangkokin lentokentälle.

Konflikti vaaliaseena

Intian pääministeri Narendra Modi käytti vielä torstaina kovaa kieltä Pakistania kohtaan.

– Maailma näkee meidän yhtenäisen tahtomme. On tärkeää, ettemme tee mitään, joka antaa vihollisellemme mahdollisuuden nostaa sormi meitä vastaan, Modi sanoi vaalitilaisuudessa.

Intia valmistautuu kevään parlamenttivaaleihin. Voimainkoetuksen arvellaan hyödyttävän Modin hindunationalistista BJP-puoluetta.

Intia ja Pakistan ovat käyneet kolme sotaa sen jälkeen, kun ne itsenäistyivät Britannian alaisuudesta vuonna 1947. Kahdessa sodassa kipinänä oli omistuskiista Kashmirista.

Intia rakentaa yli 14 000 bunkkeria Jammun ja Kashmirin osavaltioon lähelle Pakistanin rajaa. Jos tilanne kärjistyy, väestö siirretään kotien lähellä oleviin bunkkereihin eikä evakuoida kauemmaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic