Uutiset

Pakkamurhaan liitetty Jari Aarnio pääsee vapaaksi — Tutkinnanjohtaja: "Tutkinta jatkuu, mutta en esitä vangittavaksi"

Palkkamurhasta epäilty Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio pääsee tänään lauantaina vapauteen. Aarnio otettiin kiinni viime keskiviikkona.

Palkkamurhatutkinnan virkamiestutkinnasta vastaava tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto ei aio esittää aarniota vangittavaksi. Haaviston mukaan päätös ei liity siihen, että Helsingin käräjäoikeus hylkäsi perjantaina United Brotherhood -jengin entistä johtajaa Keijo Vilhusta koskevan vangitsemisvaatimuksen.

-Vahvistan, että kiinniotettu virkamies on Jari Aarnio. Vilhusta ja Aarniota koskevat rikosepäilyt ovat hyvin erilaisia, niitä ei oikeastaan voi verrata keskenään, Haavisto kommentoi Lännen Medialle.

-Aarniota epäillään edelleen osallisuudesta Vuosaaren palkkamurhaan. Epäilemme, että Aarniolla oli etukäteen tietoa suunnitteilla olleesta murhasta, mutta hän jätti puuttumatta siihen.

Haavisto ei täsmennä sitä, miksi hän ei näe tarvetta vangitsemisen hakemiselle. Hän ei myöskään ota kantaa rikosnimikkeisiin, joista Aarniota epäillään.

-Tutkinta jatkuu Aarnion osalta edelleen. Saimme kesän aikana uutta tietoa liittyen häneen ja asian selvittäminen on vasta ihan alkuvaiheissa. En osaa arvioida tässä vaiheessa, milloin esitutkinta valmistuu.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Jari Aarnio tiesi etukäteen suunnitteilla olevasta henkirikoksesta ja jätti sen estämättä. Poliisin kohdalla tällainen piittaamattomuus tarkoittaisi käytännössä elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Aarnio on kiistänyt tienneensä murhasuunnitelmista etukäteen.

Palkkamurha tapahtui 2003

STT ja Helsingin Sanomat uutisoivat kuluneella viikolla, että poliisi otti Aarnion ja Vilhusen keskiviikkona kiinni Vuosaaressa vuonna 2003 tehtyyn palkkamurhaan liittyen.

Vuosaaressa sijaitsevassa yksityisasunnossa murhattiin lokakuussa 2003 ruotsalais-turkkilainen rikollinen Volkan Ünsal. Murhasta on tuomittu vuonna 2005 neljä ihmistä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin, mutta poliisi alkoi tutkia juttua uudestaan.

Poliisi on kertonut saaneensa tämän jälkeen uutta näyttöä tapahtumista.

Vilhusen osallisuutta tutkitaan yhä

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Markus Laine Keskusrikospoliisista esitti Vilhusen vangitsemista, koska poliisi epäilee Vilhusen osallistuneen palkkamurhan järjestelyihin. Oikeuden mukaan todennäköisiä syitä Vilhusen syyllisyydelle ei kuitenkaan ole.

Laine kommentoi oikeudenkäynnin jälkeen Lännen Medialle, että poliisi epäilee Vilhusta yhä ja tutkii tämän osallisuutta palkkamurhaan.

Vilhunen ja hänen asianajajansa Markku Fredman eivät halunneet kommentoida päätöstä oikeudenkäynnin jälkeen.

Hovioikeus vapautti

Helsingin hovioikeus vapautti Vilhusen ja Aarnion kesäkuun puolenvälin jälkeen, kun hovioikeus lopetti niin sanotun huumetynnyrijutun käsittelyn.

Helsingin käräjäoikeudessa Vilhunen ja Aarnio tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Aarniolla on lisäksi lainvoimainen tuomio niin sanotusta Trevoc-haarasta. Näillä tapauksilla ei ole yhteyttä Vuosaari-tutkintaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic