Uutiset

Pakkoyhtiöitystä ei saa tehdä — Perustuslakivaliokunta löysi paljon korjattavaa sote-lakipaketista

Perustuslakivaliokunnan mukaan sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapausjärjestelmä on otettava käyttöön hallitusti ja niin, että uudistuksen voimaantuloa on porrastettava ja yhtiöittämisvelvoitteesta on luovuttava.

Valiokunta kokee ongelmalliseksi sen, että yksityisille yrityksille luovutetaan nopeasti paljon tuotantovaltaa ja maakunnan olisi yhtiöitettävä oma tuotantonsa.

-Perustuslaki edellyttää, että maakunta voi myös itse tuottaa sote-palveluja. Julkisella vallalla tulee olla omalla tuotannollaan tosiasialliset mahdollisuudet turvata riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut tilanteessa, jossa palvelutuotantoa ei markkinaperusteisesti synny, valiokunnan tiedotteessa sanotaan.

Liian kireä aikataulu voisi vaarantaa kansalaisten perusturvan. Perustuslakivaliokunta pitää uuden järjestelmän käyttöönottoaikataulua epärealistisena ja peruspalvelut vaarantavana. Sote-uudistuksen pitäisi käytännössä toteutua alkuvuonna 2019.

-Yksityistäminen tällä aikataululla voisi vaarantaa yhdenvertaiset palvelut. Pahimmassa tapauksessa tästä aiheutuisi sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisi, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoi tiedotustilaisuudessa.

Valiokunnan mukaan hallituksen esityksessä on esitetty yksityistettäväksi suuri määrä julkisia tehtäviä sellaisella tavalla, että perustuslain asettamat vaatimukset koskien julkisen hallintotehtävän antamista muulle kuin viranomaiselle eivät täyty.

Kuntien tehtävien siirto maakunnalle on perustuslainmukaista muutamilla pienillä korjauksilla. Sote-uudistuksen lakipakettia on kuitenkin näillä näkymin käsiteltävä kokonaisuutena.

-Käytännössä näiden lakien laatiminen erillään toisistaan olisi mahdotonta, Lapintie pohti.

Hallituspuolueiden valiokuntajäsenet Tapani Tölli (kesk.) ja Wille Rydman (kok.) korostivat tiedotustilaisuudessa, että perustuslakiongelmat eivät kaada sote- ja maakuntauudistusta. Ongelmat ovat heidän mukaansa korjattavissa.

-Ei ole ihme, että näin suuressa kokonaisuudessa löytyy korjattavaa. Tämä on ollut perustuslakivaliokunnan normaalia työtä, Tölli totesi.

Perustuslakivaliokunta on arvioinut lausunnossaan vain uudistuksen perustuslain mukaisuutta, ei sen sisällön järkevyyttä.

Valiokunta on kolmen kuukauden ajan kuullut oikeusoppineita sekä sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita lausunnon valmistelun aikana.

Valiokunnan jäsenet Ville Niinistö (vihr.) ja Anna-Maja Henriksson korostivat, että korjatuista laeista tarvitaan uusi lausuntokierros, mikä vie jälleen enemmän aikaa.

-En pitäisi pahana, että kaikki puolueet otettaisiin valmisteluun nyt mukaan, oppositiopuolue Rkp:n puheenjohtaja Henriksson sanoi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic