Uutiset

Pakotteet Valko-Venäjälle yhä vaarassa kaatua lehmänkauppakiristyksen vuoksi – EU-kolmikko esittää Valko-Venäjälle tukipakettia, ehtona demokraattiset vaalit

Viikkojen ajan valmisteltujen Valko-Venäjä-pakotteiden kaatuminen viime metreillä olisi isku EU:n ulkopoliittiselle uskottavuudelle. Muutama jäsenmaa ehdottaa Valko-Venäjälle laajaa tukipakettia tai "Marshall-apua".
Valko-Venäjän turvallisuuskoneisto on pidättänyt tuhansia rauhanomaisia mielenosoittajia ja hakannut ja kiduttanut kiinniotettuja. Pääkaupungissa Minskissä oli jo kuudentena perättäisenä sunnuntaina suurmielenosoitukset, jossa yli 100 000 protestoijaa vaati presidentin eroa. Kuva: epa08546081
Valko-Venäjän turvallisuuskoneisto on pidättänyt tuhansia rauhanomaisia mielenosoittajia ja hakannut ja kiduttanut kiinniotettuja. Pääkaupungissa Minskissä oli jo kuudentena perättäisenä sunnuntaina suurmielenosoitukset, jossa yli 100 000 protestoijaa vaati presidentin eroa. Kuva: epa08546081

EU:n ulkoministerit päättävät tänään pakotteiden asettamisesta Valko-Venäjälle, mutta EU:ta omilla vaatimuksillaan kiristävä Kypros on yhä valmis asettumaan niitä vastaan.

Valko-Venäjä pakotteet olisivat noin 40 henkilölle kohdistettavia henkilöpakotteita, jotka estävät maahantulon EU- ja Schengen-alueelle ja mahdollistavat EU-alueella olevien varojen jäädyttämisen. Vilpillisten vaalien ja rauhanomaisten mielenosoittajien pahoinpitelyiden, pidätysten ja kiduttamisen vuoksi asetettavia pakotteita määrättäisiin Valko-Venäjän turvallisuuskoneiston jäsenille ja vaalihenkilöstölle.

Kypros on uhannut kaataa pakotteet, jos EU ei suostu samalla asettamaan pakotteita Turkkia vastaan itäisen Välimeren kiistoista, jossa Turkki ja Kreikka kiistelevät oikeuksista kaasunporaukseen.

EU ei toistaiseksi ole ollut valmis Turkin-vastaisiin pakotteisiin, mutta jäsenmaiden johtajien on tarkoitus keskustella Turkki-toimista tämän viikon torstain ja perjantaina Eurooppa-neuvostossa.

Pakotteet Valko-Venäjälle voitaisiin saattaa voimaan ulkoministerien päätöksen jälkeen nopeimmillaan muutamien päivien sisällä.

Lännen Median tietojen mukaan Kypros ei ollut taipumassa Valko-Venäjä-pakotteisiin vielä maanantaiaamuna.

Jos Kypros päättäisi estää pakotteet tänään ulkoministerikokouksessa, päätös pakotteista palaisi pöydälle Eurooppa-neuvostossa loppuviikosta.

”Kaikkia raivostuttaa”

Viikkojen ajan valmisteltujen Valko-Venäjä-pakotteiden kaatuminen viime metreillä olisi isku EU:n ulkopoliittiselle uskottavuudelle.

Ulkoministerit pääsivät pakotteista yksimielisyyteen jo elokuun lopun epävirallisessa ministerikokouksessa.

Kyproksen tapa kiristää EU:ta lehmänkauppaan on Brittilehti Guardianille puhuneiden EU-virkamiesten mukaan raivostuttanut monien jäsenmaiden diplomaatteja.

– Kaikkia raivostuttaa, kaikki ovat ärsyyntyneitä. Olen varma, että tästä voi tulla seurauksia [Kyprokselle], Guardianille puhunut EU-diplomaatti sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi Lännen Medialle viime viikolla, että Kypros päätyisi lopulta kannattamaan pakotteita Valko-Venäjälle, koska niillä on niin suuri kannatus jäsenmaiden parissa.

Tukipaketti ja ”Marshall-apua”

Liettuan, Puolan ja Romanian presidentit esittävät EU:lle vielä laajempia toimia Valko-Venäjän tapauksessa.

Maiden presidentit ehdottavat Valko-Venäjälle tukipakettia, jonka ehtona olisi demokraattisten vaalien järjestäminen.

Paketti sisältäisi Valko-Venäjälle suotuisia kaupan ehtoja, osittaisen viisumivapauden, tukea neuvotteluihin Maailman kauppajärjestö WTO:n kanssa ja suoraa taloudellista tukea uudistuksia vastaan.

Presidentit esittävät tukipakettia torstain ja perjantain Eurooppa-neuvostoon, jossa jäsenmaiden pääministerit ja muut valtiojohtajat tapaavat.

Liettuan presidentin mukaan paketti tarjottaisiin vasta demokraattisten, kansainvälisten tarkkailijoiden seuraamien vaalien jälkeen.

– Jos Valko-Venäjän kansalaiset tekevät poliittisia ja taloudellisia uudistuksia ja perustavat sananvapautta ja ihmisoikeuksia puolustavia itsenäisiä instituutioita, me autamme, Liettuan presidentti, Gitanas Nauseda sanoi.

Viro, Latvia ja Liettua ovat jo asettaneet omat kansalliset pakotteensa Valko-Venäjälle.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki taas ehdotti viime torstaina, että EU:n tulisi tarjota Valko-Venäjälle ainakin miljardin euron taloudellista tukea Marshall-avun tapaan. Marshall-apu oli Yhdysvaltain Länsi-Euroopalle toisen maailmansodan jälkeen tarjoamaa jälleenrakennustukea.

Uusimmat

Fingerpori

comic