Uutiset

Palautuslentoa Kabuliin valvonut yhdenvertaisuusvaltuutettu: Meillä on samat tiedot kuin poliisilla

Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Kirsi Pimiä

vahvistaa Lännen Medialle, että hänellä on samat tiedot viime yönä Afganistanin Kabuliin lähteneestä turvapaikanhakijoiden palautuslennosta kuin poliisilla.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston kaksi työntekijää tekee palautuslentojen valvontaa Suomessa.

Poliisi tiedotti tiistaina, että sosiaalisessa mediassa liikkuneet tiedot turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksesta ovat olleet virheellisiä.

Poliisin mukaan palautetut henkilöt olivat täysi-ikäisiä, eikä poliisin tietojen mukaan kukaan lennolla olleista ollut raskaana, kuten mediassa ja sosiaalisessa mediassa kerrottiin.

– Kun tiedettiin, että oli mielenosoituksia, meiltäkin oli poikkeuksellisesti kaksi tarkkailijaa Suomen päässä. Toinen heistä on seurannut koko lennon mukana, Pimiä sanoo.

– Haluttiin varmistua siitä tilanteesta, että ihmisten oikeudet toteutuvat lennon aikana.

Palautuksia tehdään

Suomessa Pimiän mukaan tuhansia vuodessa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei pysty valvomaan joka lentoa.

– Yritämme seuloa ne lennot, joissa on haavoittuvimmissa asemassa olevia ihmisiä tai seurata palautuksen alkupäätä Suomessa.

Sujuiko tämä [maanantai-iltana lähtenyt] palautuslento niin sanotusti tavanomaisesti?

– En pysty sitä vielä arvioimaan. Meidän henkilömme on vielä siellä. Hän ei ole palannut vielä Suomeen, Pimiä sanoo.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tekee jälkikäteen palautuslennosta raportin, jossa tilannetta arvioidaan kokonaisuudessaan. Lentoa koskeva raportti valmistuu todennäköisesti ensi viikolla.

Pimiä oli myöhään maanantai-iltana yhteydessä tarkastajaan ennen kuin kone oli lähtenyt lennolle.

– Tässä vaiheessa en halua yksityiskohtaisesti mitään todeta, koska tilanne oli vasta alkuvaiheessa. Siinä vaiheessa ei mitään hälyttävää ollut vielä, hän sanoi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on tekemässä eräästä aiemmasta tapauksesta henkilön maasta poistamiseen liittyvän kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Syynä oli poliisin liiallinen voimankäyttö.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic