Uutiset

Palestiinalaisalueilla käynnissä isoja mielenosoituksia – "Huolestuttavin tilanne Gazassa"

Palestiinalaishallinnon pääkaupungissa Ramallahissa ja eri puolilla palestiinalaisalueilla on käynnissä isoja mielenosoituksia tänään.

Yhdysvallat siirtää tänään Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemiin.

-Huolestuttavin tilanne on Gazan protesteissa, kertoo suurlähettiläs ja Ramallahin yhteystoimiston johtaja Anna-Kaisa Heikkinen.

Gazassa on jo viikkoja osoitettu mieltä Israelia vastaan. Ennen maanantaita Israelin joukot olivat tappaneet yli 40 palestiinalaista. Tänään maanantaina kuolonuhreja on tullut lisää lähes yhtä paljon.

Gazan ja Israelin rajalla jopa kymmenettuhannet osoittavat mieltään.

Huomenna tiistaina on lisäksi palestiinalaisten nakba-päivä, joka muistuttaa palestiinalaisia kärsimyksistä Israelin valtion syntymässä 70 vuotta sitten: arviolta 700 000 palestiinalaista joutui pakolaisiksi.

Heikkinen tekee tänään etätöitä kotonaan Itä-Jerusalemissa, joka kuuluu palestiinalaisalueisiin. Hänen työpaikkansa on Länsirannan Ramallahissa.

-Liikkuminen päätettiin jättää tänään minimiin, Heikkinen kertoo.

Jerusalemissa on suljettu teitä ja liikkumista rajoitettu.

-Itä-Jerusalem vaikuttaa suhteellisen rauhalliselta, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan myös Länsi-Jerusalemissa, joka kuuluu juutalaisten alueisiin, on järjestetty tänään protesteja.

-Israelilaiset rauhanaktivistit marssivat, Heikkinen kertoo.

EU:n rintama rikkoutuu

Yhdysvaltain uuden suurlähetystön avajaisiin tänään on kutsuttu yli 80 maan suulähettiläät.

Heikkinen kertoo, että avajaisiin osallistuu kuitenkin vain 30 maan edustajat. Neljä maista kuuluu EU:hun: Tsekki, Unkari, Romania ja Itävalta.

-EU:n rintama rikkoutuu, Heikkinen sanoo.

-EU:n korkea edustaja ja EU yleisemminkin ovat kritisoineet Yhdysvaltain päätöstä siirtää suurlähetystö ja tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

EU:n mukaan Yhdysvaltain siirtopäätös rikkoo kansainvälisen yhteisön pyrkimyksiä kahden valtion ratkaisuun Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. EU pitää sitä myös vastoin kansainvälisen oikeuden periaatteita ja YK:n päätöslauselmia.

Jerusalemin asema kuuluu isoimpiin ratkaisemattomiin kysymyksiin Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. Siksi ulkovallat ovat perustaneet suurlähetystönsä Tel Aviviin tai lähistölle.

Trumpin hallinnon ilmoituksen jälkeen Guatemala on ilmoittanut suurlähetystönsä siirtämisestä Jerusalemiin. Lisäksi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun mukaan ainakin kuusi valtiota harkitsee samaa.

Viimeksi Israel ja palestiinalaiset ovat käyneet neuvotteluita vuonna 2014.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic