Uutiset

"Paljon parempi näin päin kuin oltaisiin auringonlaskun alue" – Kaustisella ja Kajaanilla yllättävän valoisat näkymät

Kainuuta ei ole tuomittu autioituvaksi nälkämaaksi, eikä viulu ole vaiennut Kaustisella. Työ- ja elinkeinoministeriön alueellisten kehitysnäkymien raportti ennakoi valoisia näkymiä myös yllättäville alueille.

Elinkeinoelämän odotukset ovat erittäin hyvät esimerkiksi Kaustisen ja Kajaanin seutukunnassa vuoden aikajänteellä.

Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia myhäilee tyytyväisenä kuultuaan raportin tuloksista.

-Paljon parempi se on näin päin kuin, että oltaisiin ihan auringonlaskun aluetta. Kaustisella on hyvä väestörakenne, työpaikkakehitys, työllisyysaste ja huoltosuhde, Alpia sanoo Lännen Medialle.

Kaustisen väkiluku kasvoi vuonna 2017 ainoana kuntana Keski-Pohjanmaalla ja työllisyysaste on 77 prosentin nurkilla. Keliberin tuleva litiumkaivos ja lähikuntien vireillä olevat tuulivoimahankkeet tuovat piristystä.

Ympäri Suomea ollaan huolissaan osaavan työvoiman puutteesta, ja sama pulma on Kaustisella.

-Mikä on kunnan ja alueen vetovoima maaseudulla? Nuoret ihmiset haluavat ehkä enemmän säpinää. Kaavoitamme asuntoalueita, teemme vuokrataloja ja kerrostalohanke on vireillä. Käytämme kaikki kunnan konstit, Alpia sanoo.

Peliala kehittyy Kajaanissa

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari
Tolonen sanoo, että seuraavat pari vuotta näyttävät lupaavilta, jos kaikki Kainuuseen suunnitellut hankkeet toteutuvat. Yksi merkittävä projekti on Sotkamon Silverin hopeakaivos.

-Pitkiin aikoihin meillä on paras mahdollisuus saada osa nuorista palaamaan kotiseudulle. Kainuussa on hyvä palvelutaso ja elinkustannukset ovat halvemmat kuin Etelä-Suomessa.

Tolosen mukaan Kajaanin seudulla on pulaa hitsareista, mutta esimerkiksi myyjistä on ylitarjontaa.

400 kajaanilaista käy töissä Sotkamossa Terrafamen kaivoksella. Raitiovaunuja ja junanvaunuja valmistama Transtech työllistää Kajaanissa peräti 700 ihmistä. Lisäksi pelialalla on noin 200 työpaikkaa.

-Se on uusi ja potentiaalinen ala, joka pitää nuoria Kajaanissa. Critical Forcella (pelifirma) on työntekijöitä esimerkiksi Brasiliasta ja Etelä-Koreasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti