Uutiset

Paljonko Espanjassa siepattiin vauvoja synnytyssairaaloista? – Uhrien avuksi esitetään DNA-testejä

Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta esittää, että Espanjan hallitus perustaisi DNA-rekisterin vauvasieppausten uhrien auttamiseksi.

Espanjassa on tutkittu viime vuosina lukuisia epäiltyjä vauvakaappauksia, joista useimmat ajoittuvat 1960- ja 70-luvuille.

Epäilyjen mukaan vauvoja on viety vanhemmiltaan synnytyssairaaloissa niin, että vanhemmille on väitetty vauvojen kuolleen synnytyksessä, mutta vanhemmat eivät ole saaneet nähdä ruumista.

Käytännön juurien katsotaan juontuvan Espanjan sisällissodan jälkeiseen Francon oikeistolaisen sotilasdiktatuurin aikaan. Myöhemmin mukaan on tullut mahdollisesti järjestäytynyttä rikollisuutta ja ihmiskauppaa.

Useimmat rikosilmoitukset eivät ole johtaneet oikeustoimiin muun muassa todisteiden puuttumisen vuoksi. Euroopan parlamentille onkin tehty Espanjasta useita vetoomuksia tapausten selvittämiseksi.

Euroopan parlamentin vetoomusvaliokunta tutustui asiaan aiemmin tänä vuonna Espanjassa ja julkisti keskiviikkona suosituksensa uhrien auttamiseksi.

DNA-tutkimusten lisäksi valiokunta esittää, että Espanjaan nimitettäisiin asiaan erikoistunut yleinen syyttäjä selvittämään sieppauksia ja laittomia adoptioita.

Valiokunta kehottaa helpottamaan siviilirekisterien, sairaaloiden rekistereiden ja kirkon arkistojen käyttöä tapausten selvittämisessä. Valiokunta kehottaa myös lisäämään rahoitusta uhrien psykologiseen tukeen ja oikeusapuun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic