Uutiset

Palkat alle minimin, ei iltalisiä, pimeää työtä... Ulkomaisten siivoojien käytöstä paljastui karuja puutteita yllätystarkastuksissa

Kokonaisuudessaan kunta-ala sopeuttaa henkilöstömenojaan tänä vuonna arviolta 1,7 prosenttia.

Ulkomaisen työvoiman käytöstä löytyi paljon laiminlyöntejä työsuojeluviranomaisten yllätystarkastuksissa.

Työsuojeluviranomaiset tekivät viime vuonna 60 yllätystarkastusta eteläsuomalaisiin ravintoloihin, kauppoihin, kouluihin ja metroasemille. Ongelmia paljastui joka kolmannesta paikasta.

Seitsemästä kohteestä löytyi ulkomaalainen työntekijä, jolla ei ollut työnteko-oikeutta Suomessa. Tämän lisäksi kahdessatoista kohteessa oli epäselvyyksiä työehdoissa, tai viranomaisille syntyi epäily pimeästä työnteosta.

-Pimeän työn epäily heräsi esimerkiksi silloin, jos työntekijä ei osannut nimetä työnantajaansa tai kertoi tulleensa vain auttamaan kaveria, kertoo tarkastaja Niina Ahonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedotteessa.

Osa ulkomaisista työntekijöistä kertoi, että heidän peruspalkkansa oli alle työehtosopimuksen minimin, tai iltalisiä ei maksettu. Työntekijöiden kertomusten perusteella tehtiin tarkastuksia siivoojien työnantajayrityksiin.

Yllätystarkastuksista kerrottiin aina siivoustyön tilaajille. Vakavista tapauksista ilmoitettiin poliisille. Työsuojeluviranomaiset aikovat jatkaa siivouskohteiden yllätystarkastuksia tänä vuonna.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti