Uutiset

Palkitulle toimittajalle toinenkin tuomio seksuaalirikoksesta — Makasi alastomana nukkuvan tuttavansa päällä ja repi tämän housuja pois

Hovioikeus vahvisti keskiviikkona 41-vuotiaan pääkaupunkiseudulla asuvan miestoimittajan raiskaustuomion.

Pääkaupunkiseudulla asuva palkittu toimittaja on saanut keskiviikkona toisenkin tuomion seksuaalirikoksesta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 41-vuotiaan miehen pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Rangaistukseksi käräjäoikeus määräsi puoli vuotta ehdollista vankeutta. Lisäksi mies joutuu maksamaan uhrilleen yli 3 500 euroa kärsimyksestä ja 700 euroa sairaalakuluja.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan osapuolet voivat valittaa siitä hovioikeuteen.

Helsingin hovioikeus hylkäsi aiemmin keskiviikkona valituksen, jonka mies teki raiskaustuomiostaan. Miehen mukaan seksiakti tapahtui yhteisymmärryksessä, mutta hovioikeuden mukaan kyseessä oli raiskaus.

Rikokset tapahtuvat vajaan vuoden välein ja uhrit olivat eri henkilöitä.

Käräjäoikeuden tuore ratkaisu liittyy kesän 2016 tapahtumiin, kun toimittaja oli samassa baarissa naispuolisen tuttavansa kanssa. Osapuolet olivat tunteneet pitkään, mutta heillä ei ollut seurustelusuhdetta eikä muutakaan seksuaalisuhdetta.

Nainen kertoi lähteneensä miehen asunnolle nukkumaan pois huonoa oloaan. Naisen mukaan mies oli luvannut vieraspatjan hänen käyttöönsä, mutta asunnolla sellaista ei löytynytkään.

Naisen mukaan osapuolet sopivat, että he nukkuvat parisängyn vastakkaisilla reunoilla. Nainen luotti mieheen, koska tämä ei ollut käyttäytynyt aiemmin loukkaavasti häntä kohtaan.

Aamulla nainen heräsi siihen, että mies oli painautunut alastomana häntä vasten ja repi hänen alushousujaan alas. Nainen vastusteli ja lopulta mies lopetti. Uhri kertoi kokeneensa tilanteen uhkaavana ja pelottavana.

Tilanteen jälkeen nainen soitti ystävälleen. Hän hakeutui myös terapiaan.

Kesän 2016 tapahtumat muistuttavat huomattavasti vajaan vuoden takaisia tapahtumia syksyllä 2015.

Tuolloin sama toimittajamies tapasi niin ikään ravintolassa naisen ja nyt matka suuntautui naisen asunnolle.

Heti asunnolle saapumisen jälkeen mies työntyi väkisin voimakkaasti päihtyneeseen naiseen sormellaan. Aamulla mies kävi naisen kimppuun uudestaan ja raiskasi tämän asunnon makuuhuoneessa ja vessassa myös sukupuolielimellään.

Uhri pyrki sanallisesti ja fyysisesti estelemään miestä, mutta ei voimakkaan pelkotilansa takia kyennyt puolustautumaan kunnolla.

Toimittaja muisti kyseisen illan tapahtumista vain sen, että hän teki aloitteen ja kaikki sujui ”yhteisymmärryksessä”. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että näyttö huomioon ottaen miehen esittämää tapahtumien kulkua ei voi pitää todennäköisenä.

Nainen oli raiskauksen jälkeen yhteydessä Rikosuhripäivystykseen, Tukinaiseen ja käynyt sukupuolitautitesteissä. Vaikka hän teki rikosilmoituksen asiasta vasta yli puoli vuotta myöhemmin, hän kertoi jo testituloksia kysellessään terveysasemalla aikeistaan viedä asia poliisille.

Hovioikeus katsoi, ettei uhrin terveydentilan perusteella ole aihetta epäillä hänen kertomuksensa luotettavuutta. Hovioikeuden mukaan myöskään uhrin epälooginen käytös yllättävän ja järkyttävän rikostilanteen jälkeen ei heikentänyt hänen kertomuksensa luotettavuutta, vaikka käräjäoikeus niin katsoikin.

Espoon käräjäoikeus antoi kesäkuussa 2017 toimittajalle vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen raiskauksesta. Ehdollisen vankeuden tehosteeksi oikeus määräsi 90 tuntia yhdyskuntapalvelusta.

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan uhrilleen raiskauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 4000 euroa.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden raiskauksesta antamaa tuomiota. Tuomittu voi hakea yhä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Jos korkein oikeus ei sitä myönnä, käräjäoikeuden ratkaisu jää voimaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti