Uutiset

Palkitun toimittajan raiskaustuomio pysyi hovissa — Uhrin voinnin huononeminen tuki tapahtumien kulkua

41-vuotias mies sai vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä 90 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Helsingin hovioikeus on keskiviikkona hylännyt raiskauksesta tuomitun toimittajan valituksen. Hovioikeuden mukaan 41-vuotiaan helsinkiläismiehen syyllisyydestä ei jäänyt epäilystä.

Rikos tapahtui syyskuussa 2015 ravintolaillan päätteeksi Espoossa naisen asunnolla. Mies ja nainen olivat viettäneet iltaa samassa ravintolassa ja päätyneet samaan asuntoon nukkumaan.

Heti asunnolle saapumisen jälkeen mies työntyi väkisin voimakkaasti päihtyneeseen naiseen sormellaan. Aamulla mies kävi naisen kimppuun uudestaan ja raiskasi tämän asunnon makuuhuoneessa ja vessassa myös sukupuolielimellään.

Uhri pyrki sanallisesti ja fyysisesti estelemään miestä, mutta ei voimakkaan pelkotilansa takia kyennyt puolustautumaan kunnolla.

Nainen oli tapahtuman jälkeen yhteydessä Rikosuhripäivystykseen, Tukinaiseen ja käynyt sukupuolitautitesteissä. Vaikka hän teki rikosilmoituksen asiasta vasta yli puoli vuotta myöhemmin, hän kertoi jo testituloksia kysellessään terveysasemalla aikeistaan viedä asia poliisille.

Hovioikeus katsoi, ettei uhrin terveydentilan perusteella ole aihetta epäillä hänen kertomuksensa luotettavuutta. Hovioikeuden mukaan myöskään uhrin epälooginen käytös yllättävän ja järkyttävän rikostilanteen jälkeen ei heikentänyt hänen kertomuksensa luotettavuutta, vaikka käräjäoikeus niin katsoikin.

Toimittaja muisti kyseisen illan tapahtumista vain sen, että hän teki aloitteen ja kaikki sujui ”yhteisymmärryksessä”. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että näyttö huomioon ottaen miehen esittämää tapahtumien kulkua ei voi pitää todennäköisenä.

Espoon käräjäoikeus antoi kesäkuussa 2017 toimittajalle vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Ehdollisen vankeuden tehosteeksi oikeus määräsi 90 tuntia yhdyskuntapalvelusta.

Lisäksi oikeus määräsi miehen maksamaan uhrilleen raiskauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 4000 euroa.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Tuomittu voi hakea yhä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Jos korkein oikeus ei sitä myönnä, käräjäoikeuden ratkaisu jää voimaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti