Uutiset

Palloliitto: Uhkaukset otetaan vakavasti, maailma on niin sekaisin

Jalkapallo-otteluihin kohdistuvat turvallisuusuhat ovat harvinaisia. Suomen Palloliitossa vuodesta 2000 lähtien työskennellyt turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen kertoo Rovaniemen ja Oulun tapausten olevan ensimmäiset uhkaussoitot hänen uransa aikana.

Oulun Raatinsaaren jalkapallostadion tyhjennettiin keskiviikko-iltana, kun AC Oulun ja Oulun palloseuran välistä ottelua oli käynnissä muutama minuutti. Pelin keskeyttäminen joutui uhkaussoitosta.

Poliisi on aloittanut rikostutkinnan ottelun keskeyttäneestä pommiuhkauksesta.

 

Suomessa sattuneet tapaukset ovat tähän mennessä olleet nimenomaan uhkauksia, eikä konkreettista uhan aiheuttajaa ole löytynyt. Maailmalla jalkapallo-otteluihin on kohdistunut myös todellista uhkaa.

-Kyllä nämä otetaan äärimmäisen vakavasti, niin seurojen kuin Palloliitonkin tasolla. Maailma on niin sekaisin, että mitään riskejä ei oteta. Se on aivan selvä asia, Karjalainen painottaa.

 

Turvallisuusuhkiin varautuminen on jalkapalloseuroissa huomioitu toimintaohjeiden tasolla. Jokainen seura tekee turvallisuussuunnitelman tapahtumaan, jossa on paikalla yli 200 ihmistä.

-Seuroissa pitäisi olla hyvinkin tarkat tiedot siitä, miten uhkaavissa tilanteissa pitää toimia.

Jos esimerkiksi seuran toimistoon soitetaan, on olemassa kaavake, jonka mukaan toimitaan. Ohjeena on puhelussa kerätä tietoa, mikä voisi helpottaa soittajan tunnistamista myöhemmin, oli kyseessä sitten pilasoitto tai aito.

 

Uhkaukseen reagointi on viranomaisten vastuulla. Karjalaisen mukaan seuraorganisaatio tukee viranomaisen työtä, kun tehdään esimerkiksi arvio siitä, pitääkö ottelu keskeyttää.

-Pelin keskeyttäminen on iso juttu, mutta ei siihen nähden, mitä voisi tapahtua. Luotan poliisin arviointikykyyn näissä tapauksissa aivan täydellisesti.

 

Palloliitto on järjestää vuosittain jalkapalloturvallisuuden seminaarin, johon kutsutaan osallistujia kaikista ryhmistä, jotka ovat jossain tekemisissä turvallisuusasioiden kanssa.

Seuraava seminaari on ensi tammikuussa.

-Aivan varmasti nämä asiat otetaan silloin esille ja katsotaan, pitääkö ohjeistusta terävöittää.

Uhkaussoittojen tekijöiden motiiveja Karjalainen sanoo olevan todella hankala arvioida.

-Sellaisia tapauksia on sattunut, ei tosin jalkapallossa vaan muissa yleisötapahtumissa, että joku ulos jäänyt tai paikalta poistettu henkilö on katkeroitunut ja soittanut tästä syystä uhkauspuhelun.

 

Perätön vaarailmoitus
Jos käy ilmi, että jalkapallo-otteluun ei kohdistunut todellista uhkaa, tutkitaan asiaa rikosnimikkeellä perätön vaarailmoitus.Rikoslain mukaan joka tekee pommista, tulipalosta, merihädästä, suuronnettomuudesta tai muusta vastaavasta hädästä tai vaarasta perättömän ilmoituksen, joka on omiaan aiheuttamaan pelastus- tai turvallisuustoimen taikka pakokauhua, on tuomittava perättömästä vaarailmoituksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic