Uutiset

Palvelusetelikokeilu laajenee: Kahdeksan uutta hakijaa hakee valtionavustusta

Kahdeksan uutta aluetta on hakenut mukaan palvelusetelikokeiluun. Palvelusetelikokeilussa eli valinnanvapauskokeilussa asiakas voi mukana olevilla alueilla valita itse perustason sosiaali- tai terveyspalvelujen tuottajansa.

Hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki sosiaali- ja terveysministeriöstä on tyytyväinen hakemuskierroksen satoon.

-Hakemuksia saatiin Satakunnasta, Pohjanmaalta, Etelä-Pohjanmaan Eskoosta, Kainuusta, Eksotelta, Etelä-Savosta, Päijät-Hämeestä ja Pohjois-Karjalasta. Hankkeiden sisältöön en ole vielä ehtinyt perehtymään. Hakemuksia ovat jättäneet kunnat ja kuntayhtymät, Lehtimäki kertoo.

Haku päättyi lokakuun lopussa.

Lehtimäki uskoo, että kokeiluun halutaan mukaan, koska tulevasta soteuudistuksesta halutaan sujuva.

-Kokeilun kautta on hyvä edetä valmistelevaan vaiheeseen eli tavallaan voidaan saattaen vaihtaa vanhasta uuteen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille vuoden 2020 alussa. Yksi uudistuksen kulmakivistä on asiakkaan valinnanvapauden lisääntyminen.

 

Lisäksi avustusta saattoivat hakea jo kokeilussa mukana olevat alueet sen laajentamiseksi. Valinnanvapautta on kokeiltu viidellä alueella eli Tampereella, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Keski-Uudellamaalla ja Ylä-Savossa. Laajennushakemuksen jättivät kaikki muut paitsi Hämeenlinna.

Valtionavustuksen saaminen edellyttää, että ministeriö hyväksyy hankkeen.

-Hakemukset käydään läpi, ja ne arvioidaan. Uskoisin, että ratkaisu valtionavun saajista syntyy joulukuun alkupuoliskolla, Lehtimäki toteaa.

 

Viime keväänä aloitetuista kokeiluista on jo ehtinyt kertyä tietoa ministeriölle. Kokeilukuntien asukkaat ovat ministeriön mukaan olleet hyvin kiinnostuneita.

Esimerkiksi Hämeenlinnan kokeilualueena olevien Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemien asukkaista 12,9 prosenttia on valinnut yksityisen palveluntuottajan syyskuun puoliväliin mennessä.

Potilaiden odotusaika lääkärin vastaanotolle on lyhentynyt Lammin ja Jukolan asemilla. Työmäärä ei ole vähentynyt, mutta henkilökunta kokee työhyvinvoinnin parantuneeksi.

Alkuvaiheen tilastot Hämeenlinnassa näyttävät, että valinnanvapaus lisää palveluiden käyttöä ja julkisen rahoituksen tarvetta.

 

Hämeessä paukut pilottiin
Hämeenlinna on ainoa kunta palvelusetelikokeilussa jo mukana olevista, joka ei hae avustusta kokeilun laajentamiseen. Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Leppänen kertoo, että maakunnallinen Oma Häme- sotetyöryhmä päätti keskittyä ensi vuoden valinnanvapauspilottiin.- Laajennus kyllä kiinnosti niin meillä ja varovaisesti myös Riihimäellä kuin Forssassa, mutta aikataulu tuli vastaan. Mukaanpääsyn kriteerit viipyivät meille liian pitkään, hän toteaa.Pilottien valtionavustushaun kriteerit julkaistaan vuoden vaihteessa.Kokeilussa potilaiden odotusaika lääkärin vastaanotolle on lyhentynyt Lammin ja Jukolan asemilla. Työmäärä ei ole vähentynyt, mutta henkilökunta kokee työhyvinvoinnin parantuneeksi. Alkuvaiheen tilastot näyttävät, että valinnanvapaus lisää palveluiden käyttöä ja julkisen rahoituksen tarvetta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic