Uutiset

Pandat saapuvat pian Suomeen – "Pandoja ei ole tarkoitus rauhoittaa matkan ajaksi"

Pandapariskunnan saapuminen Kiinan Chengdusta Suomeen lähestyy. Pandojen oman eläinlääkärin Heini Niinimäen mukaan pandoja ei ole tarkoitus rauhoittaa lääkkeillä.

-Pandat ovat yleensä melko rauhallisia matkustajia. Näitä pandoja ei ole tarkoitus rauhoittaa matkan ajaksi. Ne on totutettu pienestä pitäen tekemään yhteistyötä ihmisten kanssa. Nämä pandat ovat myös tottuneet kuljetuskoppeihin, Niinimäki mainitsee.

Ähtäri Zoon intendentin Mauno Seppäkosken mukaan uros Hua Bao ja naaras Jin Baobao matkustavat Suomeen tammikuun aikana. Niiden tarpeisiin on Belgiassa valmistettu kuljetuslaatikot.

-Matka Kiinasta kestää noin kahdeksan yhdeksän tuntia. Siihen pyritään, että välilaskuja ei tule. Tarkkaa saapumispäivää ei vielä julkisteta. Lentoaikatauluja ei ole lyöty lukkoon. Puhutaan alkuvuodesta, tammikuusta, kertoo Seppäkoski.

Euroopan lentoturvallisuusviraston säädöksien mukaisesti laatikoissa on riittävästi ilma-aukkoja sekä mahdollisuudet veden ja bambun tarjoamista varten. Mukaan evääksi pandat saavat myös muiden muassa maissista, riisistä, soijasta ja kananmunasta valmistettuja pandakakkuja sekä hedelmiä.

Niinimäki on konsultoinut eurooppalaisia kollegoitaan, ja vastaavissa tilanteissa muualla pandat ovat kotiutuneet nopeasti, kun olosuhteet ovat olleet kunnossa.

-Monesti on käynyt niin, että kun pandat on päästetty häkistä, niin ne ovat menneet suoraan syömään.

Lopullista matkaseuruetta ei ole vielä päätetty, mutta tulevalle pandojen hakumatkalle osallistuvat Seppäkosken, hoitajan ja Niinimäen lisäksi todennäköisesti myös Kiinasta eläinlääkäri sekä hoitaja.

Niinimäki muistuttaa, että kansainväliset eläinten siirrot eläinpuistojen ja -tarhojen välillä ovat täysin arkipäiväisiä.

-Lisäksi Mauno Seppäkoskellahan on huikean paljon kokemuksia erilaisten eläinten kuljettamisesta. Meillähän ovat mukana kiinalaiset ja eurooppalaiset kollegammekin. Pandojen siirtämiseen on varauduttu hyvin, Niinimäki vakuuttaa.

Suomessa pandat ovat karanteenissa 30 vuorokautta, ja niille tahdotaan taata rauhalliset olot uudessa kodissaan Ähtäri Zoon Pandatalossa. Yleisöä ei päästetä karanteenin aikana katsomaan pandoja.

Ähtäri Zoo tiedottaa verkkosivuillaan, että Pandatalo avataan yleisölle helmikuussa 2018.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic