Uutiset

Panimoala järkyttyi jopa 55 miljoonan euron roolistaan budjettivajeen paikkaajana: "Onko verotuksessa joku katto?"

Hallitus kiristää alkoholiveroa 30 miljoonalla eurolla ja virvoitusjuomaveroa 25 miljoonalla eurolla. Panimoliiton viestintäjaoston puheenjohtaja Marja-Liisa Weckström ei osannut odottaa mitään tällaista.
Kotimainen panimoala sai kylmän suihkun hallitukselta, kun alkoholivero nousee toisena vuonna peräkkäin. Viron matkustajatuonti oli jo ehtinyt kääntyä laskuun.

Panimoalalla kuunneltiin keskiviikkona tyrmistyneenä, kun hallitus latoi haittaveroja epäterveellisille tuotteille. Hallitus ei halunnut kiristää työn verotusta, joten maksajiksi joutuvat alkoholi- ja virvoitusjuomat sekä tupakka.

– Panimo- ja virvoitusjuoma-ala on vuodesta toiseen budjettivajeen kustantaja, sanoo Marja-Liisa Weckström Lännen Medialle.

Weckström on Panimoliiton viestintäjaoston puheenjohtaja ja liiton jäsenyrityksen Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja.

Panimoliitolla ei tällä hetkellä ole toimitusjohtajaa, vaan haku on käynnissä paikkansa jättäneen Elina Ussan tilalle. Liitto ajaa myös virvoitusjuoma-alan asiaa.

Edellisestä alkoholiveron korotuksesta alle vuosi

Ei kulunut edes vuotta siitä, kun alkoholiveroa korotettiin edellisen kerran. Sadan miljoonan euron korotus tuli samalla kun lonkerot ja limuviinat pääsivät ruokakauppoihin. Nyt lisäkorotus on 30 miljoonaa.

– Tämä oli tosi yllätys. Näköjään koko ajan pitää varautua veronkorotuksiin, Weckström sanoo.

– Onko verotuksessa joku katto?

Tällä hetkellä litrasta 4,7-prosenttista olutta maksetaan alkoholiveroa 1,67 euroa. Tästä alkoholiverosta ja koko muusta kauppahinnasta maksetaan lisäksi 24 prosentin arvonlisävero.

5,5-prosenttisten alkoholituotteiden siirtyminen ruokakauppoihin ei ole näkynyt pelättynä alkoholin kulutuksen kasvuna. Mietojen alkoholijuomien kulutus on pysynyt melko ennallaan, mutta väkevissä alkoholijuomissa jopa laskenut, kun Alkon myynti on vähentynyt.

Korotuksen kohteet tarkentuvat

Edellinen alkoholiveron korotus osui etenkin mietoihin alkoholijuomiin ja viiniin, kun väkevien juomien verotus kiristyi vain hieman. Tuoreimman korotuksen tarkkaa määräytymistä ei vielä eritelty.

– WHO suosittelee, että jos haluaa vähentää alkoholihaittoja, pitäisi korkeampiprosenttista verottaa suhteellisesti enemmän, toteaa Weckström.

Virvoitusjuomavero pitää sisällään kaikki juomat maitotuotteita, kahvia ja teetä lukuun ottamatta. Limonadien lisäksi 25 miljoonan euron lisävero voi iskeä siis esimerkiksi mehuihin ja hiilihapollisiin vesiin.

Weckströmin mukaan veronkorotukset voivat vaikeuttaa tulevien vuosien investoinnit. Panimoalan ilmastotavoitteiden saavuttaminen voi vaikeutua.

THL pitää linjaa yleisesti ottaen hyvänä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pitää haittaverojen lisäämistä kansalaisten terveyttä edistävänä.

– Yleisesti ottaen näin on, mutta alkoholivero on hyvin mutkikas, toteaa THL:n päihteet ja riippuvuudet -yksikön päällikkö Pekka Hakkarainen.

Alkoholin hinta vaikuttaa ainakin alkoholin matkustajatuonnin määrään Baltian maista.

– Viron matkustajatuonti ottaa taas uutta vauhtia, näkee asian Marja-Liisa Weckström.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti