Uutiset

Pankkilakko alkaa taas torstaina. Miten se vaikuttaa raha-asioiden hoitamiseen?

Rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa ei saatu keskiviikkonakaan sopua, ja toinen pankkilakko alkaa torstaina 4. tammikuuta kello 6 ja kestää myös koko perjantain 5. tammikuuta. Joulukuun lopussa viime viikon torstaina ja perjantaina oli ensimmäinen lakko. Lakko koskee koko rahoitusalaa.

Lisäksi Ammattiliitto Pron ICT-alan työntekijät tukevat lakkoa työsaarrolla. Työsaarrossa ovat Osuuspankit, POP Pankit, Säästöpankit, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea ja S-Pankki.

Lakko sulkee valtaosan pankkikonttoreista eri puolilla Suomea. Käteistä voi nostaa automaateista ja kaupoista, jotka tarjoavat käteisen nostopalvelua. Kortit toimivat normaalisti. Samoin laskuja voi maksaa verkko- ja mobiilipankissa normaalisti.

Pankit pyrkivät turvaamaan keskeiset palvelut kuten verkkopankin, mobiilipalveluiden, korttien toiminnan ja maksujen välityksen. Silti Finanssialan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajan Tuomo Yli-Huttulan mukaan asiakkaiden on tärkeää varautua, että pankit eivät voi taata täysin häiriötöntä palvelua ja maksujen välitystä.

-Palveluissa voi esiintyä myös häiriöitä, ja niiden korjaamisessa voi olla viiveitä, Yli-Huttula sanoo.

Palveluissa voi olla myös hitautta.

Pankit tiedottavat omilla verkkosivuillaan, facebookissa ja Twitterissa, miten lakko vaikuttaa kyseisen pankin palveluihin.

Nordean sivuilla muistutetaan asiakkaita, että myös poikkeustilanteissa saattaa esiintyä tietojenkalastelua. Pankit eivät koskaan ota asiakkaisiin yhteyttä kysyäkseen esimerkiksi tunnuslukuja tai maksukortin tietoja eli niitä asiakkaan ei tule antaa kysyjille.

Eläkkeet ja palkat maksetaan

Esimerkiksi Danske Bankin ja Osuuspankin konttorit ja puhelinpalvelu ovat kiinni lakon ajan ja avautuvat normaalisti maanantaina 8. tammikuuta. Sen sijaan Nordean puhelinpalvelu on auki, mutta vajaamiehityksellä ja rajoitetuin palveluajoin klo 9-17.

-Pyrimme ottamaan yhteyttä kaikkiin asiakkaisiin, joille on sovittu tapaaminen torstaille tai perjantaille ja joko vahvistamaan että tapaaminen toteutuu tai sopimaan sen siirtämisestä toiseen ajankohtaan, Danske Bankin sivuilla sanotaan.

Osuuspankkikin lupaa ottaa yhteyttä asiakkaisiin ja sopia uuden ajan, jos asiakkaalla on ajanvaraus lakkopäiville.

Vaikka laskujen maksaminen verkkopankissa onnistuu, osaa verkkopalveluista saatetaan rajoittaa. Ennakkoon pankkiin lähetetyt palkat, eläkkeet ja sosiaaliturvaetuudet pyritään maksamaan asiakkaiden tiilille maksupäivänä.

Verkkopankissa tehdyt maksutoimeksiannot välitetään, mutta pankit eivät pysty takaamaan maksujen välitystä työmarkkinahäiriöiden aikana. Sähköisesti ennakkoon lähetetyt maksut pyritään maksamaan eräpäivänä, jos tilillä on katetta.

E-laskupalvelut sekä verkkomaksut toimivat, mutta palvelussa saattaa esiintyä häiriöitä. Samoin automaattisessa veloituksessa olevat lainan lyhennykset ja korot pyritään veloittamaan tileiltä eräpäivänä.

Verkko- ja mobiilipankkia käyttävät asiakkaat maksavat lainojen korot ja lyhennykset normaalilla tavalla.

Vakuutusmaksut voi maksaa verkkopankin kautta. Automaattisessa veloituksessa olevat vakuutusmaksut pyritään veloittamaan tililtä eräpäivänä, jos tilillä on katetta. Mikäli vakuutuksen eräpäivä on työmarkkinahäiriöiden aikana eikä sitä niinä päivinä voi maksaa pankkikonttorissa, vakuutusta ei irtisanota tämän takia, kerrotaan Danske Bankin sivuilla.

Osuuspankista toivotaan, että jos mahdollista, asiakkaat välttäisivät ulkomaan maksujen lähettämistä. Ne pystytään käsittelemään vasta maanantaina.

Viikonlopputyö kiistana

Eniten neuvotteluissa hiertää edelleen viikonlopputyö. Työnantajapuoli vastustaa ammattiliittojen esitystä, että viikonlopputyöstä sovittaisiin paikallisesti. Työnantajapuolen mielestä työnantaja voisi määrätä toimihenkilöt viikonlopputöihin. Vakuutusalalla sovittiin malli viikonlopputyöstä joulukuussa ja työnantajan mielestä se tulisi ottaa käyttöön myös pankkipuolella.

Vakuutusalalla viikonlopputöitä tekevät ensi sijassa vapaaehtoiset. Jos vapaaehtoisia ei ole riittävästi, työnantaja voi päättää työhön nimettävistä lisähenkilöistä. Ennen järjestelmän käyttöön ottoa siitä työnantajan mukaan neuvotellaan henkilöstön kanssa.

-Vastatakseen muuttuneisiin asiakastarpeisiin ja kiristyvään kansainväliseen kilpailuun uudistuva rahoitusala tarvitsee pysyvän ja helposti käyttöönotettavan työaikajärjestelmän, jonka sisältö ja kustannustaso ovat etukäteen työnantajan tiedossa, työnantajaa edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ihmettelee tiedotteessaan, että työnantajapuolen juhlapuheet paikallisen sopimisen tärkeydestä eivät näytä vastaavan linjaa neuvottelupöydässä.

-Me haluamme sopimista, emme sanelua. Tätä tuskin kukaan voi pitää kohtuuttomana toiveena, Malinen sanoo.

Toinen kiistakysymys koskee palkankorotuksen muotoa. Työntekijäpuoli haluaa, että palkankorotuksesta suurin osa toteutettaisiin yleiskorotuksena kaikille työntekijöille. Työnantaja taas maksaisi palkankorotukset mieluummin suurimmaksi osaksi työnantajan päättämänä palkkakeskustelueränä.

Malisen mukaan yleiskorotukset parantaisivat etenkin naisten ansiokehitystä ja lisäisivät palkkatasa-arvoa, koska peruspankkityötä tekevistä 85 prosenttia on naisia ja koko rahoitusalan työntekijöistä 68 prosenttia.

Lakkoon osallistuvat Ammattiliitto Pro, Ammattiliitto Nousu, Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys. Pron ICT-alan työntekijät tulevat lakkoa työsaarrolla.

Juttua on muutettu 3. tammikuuta klo 20.18.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic